Отчитаме почти отлично изпълнение на Оперативна програма „Региони в растеж“

...
Отчитаме почти отлично изпълнение на Оперативна програма „Региони в растеж“
Коментари Харесай

Зам.-министър Деница Николова: Почти отлично е изпълнението на ОПРР 2014-2020 г.

Отчитаме съвсем чудесно осъществяване на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година с някои разпознати опасности. Към днешна дата по програмата, която е най-мащабната за възобновяване образа на българските райони, са подписани 587 контракта на обща стойност над 2,5 млрд.лв., с което е контрактуван 86% от бюджета й. 113 от тях към този момент са сполучливо завършили.

Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова пред Парламентарната комисия по европейските въпроси и надзор на европейските фондове, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

По програмата се обновяват 448 обекта на просветителната инфраструктура на стойност над 642 млн. лева Сред тях са 122 детски градини, 308 учебни заведения, 5 обединени детски комплекса, 13 университета. „ Това е голяма поддръжка в реализацията на главния приоритет на държавното управление за рационализация на българското обучение и възстановяване на качеството “, разяснява Николова.

Със 121 млн.лв. лева се реновират 542 обществени жилища. Над 53,4 млн.лв. са фокусирани в възобновяване на 66 здания на общинската и държавната администрация. По програмата се санират и обновяват 37 Районни и Гранични полицейски ръководства, в които се влагат съвсем 17 млн. лева Над 9,4 млн. лева се влагат в ремонта на 26 Районни служби „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. С ограничения за енергийна успеваемост се обновяват и 602 жилищни здания, като инвестицията надвишава 142, 6 млн. лева

Зам.-министър Деница Николова регистрира още, че с над 434 млн. лева от програмата се осъществят над 333 обекта на градската среда. Ремонтират се и се построяват нови паркове, градини, междублокови пространства, детски и спортни площадки, площади, булеварди, улици, пешеходни зони, велоалеи. В резултат се облагородяват 4 045 454,56 кв. м незастроени площи, в това число 10,4 хектара повърхност на рехабилитираната земя в зони с капацитет за икономическо развиване.

Почти 350 км ще бъдат усъвършенстваните трасета на публичния превоз, в който се влагат близо 278 млн. лева Обновяват се 3 депа, 53 спирки, доставят се 263 осведомителни табла, построяват се 25 интелигентни пешеходни пътеки, 50 светофара, внедряват се 9 интелигентни транспортни системи и се купуват 96 нови транспортни средства в огромните български градове.

Близо 165 млн. лева се влагат за модернизиране на незабавната помощ в страната. С парите се планува към края на годината да стартира главен ремонт и преоборудване на 235 обекта на незабавна здравна помощ, пазаруване на 400 нови коли за спешна помощ и други Зам.-министър Николова уточни, че макар забавянето на плана за промяна в незабавната помощ, към този момент се регистрира добър прогрес. Сключени са контракти за доставка на коли за спешна помощ за по-голямата част от страната, като се водят полемики за превъзмогване на компликациите за обезпечаване на колите с висока проходимост. През месец февруари е оповестена процедура за избор на реализатор за доставка на съоръжение и инсталация, като офертите са в стадий на оценка. Подготвят се за оповестяване всички поръчки и за избор на компании за ремонта на центровете за незабавна здравна помощ.

С над 418 млн.лв. се реконструират или рехабилитират 505 км пътища от републиканската мрежа.

Зам.-министър Николова регистрира още, че се работи с ускорени темпове по сертификация на средствата. Разплатени са над 1,3 млрд.лв. по подписаните контракти, или към 52% от общия размер подписани контракти. Сертифицирани към Европейска комисия са 25% от средствата по всички контракти в осъществяване по програмата.

С положителни темпове се извършва и другият огромен план, който се финансира от Оперативна програма “Регионално развитие” – интегрираният градски превоз на София. Вече се ремонтира трамвайното трасе по улица „ Каменоделска “ към „ Орландовци “. Има подписан контракт за монтаж на 220 ел. табла по спирките на градския превоз в София. В процедура е реконструкцията на трасето на трамвай №5 по бул. „ Цар Борис III”. По спирките на обновеното трасе ще се построи и система за видеонаблюдение. Ще се доставят и 13 ниски подови трамвая, а първите 6 се чакат до края на месец август.

До края на годината следва да бъде дадена опция за кандидатстване по програмата в размер на 14 млн. лева за 28-те по-малки общини, бенефициенти на програмата, които ще се влагат в ограничения за енергийна успеваемост на многофамилните жилищни здания, осведоми още Николова.

„ Работим интензивно и по подготовка за бъдещия програмен интервал – 2021-2027 година “, сподели още зам.-министър Николова. Основната посока е въвеждането на териториалното измерение на вложенията с опцията да се концентрират ограниченията по-целенасочено, с осъществяване на интегрирани планове на районно равнище, включващи действия с финансиране освен от програмата за районно развиване, само че и останалите стратегии. „ Готвим и главните стратегически документи, нужни за бъдещото структуриране на програмата – актуализация на национална идея за районно развиване и районните проекти. Предстоят разисквания на метода за фокусиране на вложенията в районите по отношение на потребностите им и спецификата. Преодоляваме редом и риска от съществуване на така наречен „ бели петна “, с цел да няма обитаеми места без достъп до европейско финансиране, разяснява още заместник-регионалният министър.

Зам.-министър Деница Николова регистрира още, че сполучливо се извършват и 12-те стратегии за трансгранично и териториално съдействие към Министерство на регионалното развитие. Общо 500 са финансираните планове с български сътрудници, а главният фокус са ТГС- стратегиите, които способстват в огромна степен за поддръжка на пограничните територии. Предстои да се направи разбор за спестените средства, които да се пренасочат за задачите на реализиране на знаците и целите по стратегиите. По програмата с Гърция до 14 юни е отворена мярка за в допълнение финансиране на дребни и междинни предприятия за директна поддръжка в възстановяване на конкурентноспобността, доставка на съоръжение и ограничения за разширение на потенциала.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР