Отчетливо нарастване на цените на хранителните и нехранителните стоки и

...
Отчетливо нарастване на цените на хранителните и нехранителните стоки и
Коментари Харесай

КНСБ: 5% ръст на цените в група Здравеопазване за последното тримесечие на 2022 г.

Отчетливо повишаване на цените на питателните и нехранителните артикули и услуги от дребната потребителска кошница се следи и през четвъртото тримесечие на 2022 година, сочи разбор на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ, който бе показан през днешния ден в централата на синдиката.

Тази наклонност е изключително изразена за групата „ Здравеопазване “, където повишаването е за тримесечен интервал с 5%, а на годишна база с 10%, регистрират специалистите на КНСБ. Според техните калкулации единствено медикаментите нарастват с 16,8% на годишна база, като повишаването се регистрира при всеобщо използвани медикаменти като витамини, аспирини, аналгини и сиропи за кашлица.

През тримесечието продължава наклонността за доста повишаване на живота и повишаване на разноските за прехрана на живот, акцентират от КНСБ. Необходимият чист месечен приход за прехрана на едно работещо лице от едночленно семейство през декември доближава 1351 лева, а за тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете, доближава 2432 лева, са пресметнали от синдиката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР