Отчетлив ръст на лекарствата, за които е заявено увеличение на

...
Отчетлив ръст на лекарствата, за които е заявено увеличение на
Коментари Харесай

Цените на лекарствата скочиха драстично за последните 3 месе...

Отчетлив растеж на медикаментите, за които е декларирано нарастване на пределните цени се следи в последните три месеца, сочат данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране, написа Mediapool. При медикаментите без рецепта са подадени седем пъти повече заявки за растеж в цените, а при тези с рецепта два пъти повече артикули са с увеличени цени за интервала ноември 2021-февруари 2022 по отношение на същия интервал година преди този момент.

При медикаментите без рецепта растежът в пределните цени е до 24%, а при тези по лекарско наставление - до 26.5%. За съпоставяне за същия интервал година по-рано при медикаментите без рецепта повишаването е до към 12%, а при тези с рецепта до към 14%.

В безспорна стойност нарастването в пределните цени на медикаментите е от порядъка на стотинки до към 3 лв., защото става въпрос за относително евтини артикули – най-много до 20 лева Реално, обаче, за хората повишаването може и да е по-голямо, защото по веригата дистрибутори и аптеки стартират да работят на лимита на допустимите надценки, разясниха пред Mediapool от сектора. По този метод медикаментите в този момент се приближават от ден на ден до пределните им цени, до момента в който всекидневно се продават под тях поради по-малките надценки, които търговците поставят в условия на конкуренция.

При медикаментите с рецепта най-сериозно е нарастването в цената на една от формите на антибиотика Левофлоксацин (Levoxa) с производител " Тева ", който се предписва и при лекуването на пациенти с Covid-19. Неговата пределна цена е увеличена от 11.75 на 14.87 или с 26.55%. Увеличението е в резултат от скока в цената му и в други страни, с които България реферира цените си. По-сериозно повишаване има още при медикамента против болежка и конвулсии Баклофен, чиято пределна цена се покачва с 1.43 лева на 16.86 лева или с над 9%. При него нарастването е поради инфлацията. Друг антибиотик – Линкомицин нараства с към 1 лева и от 9.24 пределната му цена става 10.33 лева, като повишаването при него е с съвсем 12% и още веднъж се дължи на насъбраната инфлация. С 19.6%) от 7.76 на 9.28 лева нараства медикамента Тофизопам (Grandaxine) от групата на бензодиазепините, който се употребява при тревога, меланхолия и други разстройства на душeвността и нервната система.

При медикаментите без рецепта повишаването в пределните цени е от порядъка на стотинки. Единствено един от препаратите с парацематол, които се разтварят под формата на гореща напитка, нараства с 1.65 лева от 12.60 на 14.25 лева за опаковка с 12 пакетчета. При другите артикули нарастването е под левче и става въпрос за лекарства при проблеми със стомаха, против киселини, някои типове парацетамол и аспирин и други

По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране за интервала 2 ноември 2021 година до 2 февруари 2022 година са вписани в обществения указател увеличени цени на 25 лекарствени артикули без лекарско наставление. Увеличението е с % не по-голям от статистически регистрираната инфлация за интервала на деяние от последната записана цена. Общо подадените, обаче, заявки за смяна в цената са 187, което е седем пъти повече по отношение на същия интервал година по-рано. За съпоставяне постъпилите заявки за смяна на цена на лекарствени артикули без лекарско наставление за интервала ноември 2020 година - януари 2021 година са общо 27 броя, от които са били утвърдени 25.

По принцип на подадените заявки за нарастване в цените се правят експертни оценки и настояването за нарастване се утвърждава единствено в случай че са изпълнени плануваните в закона условия: декларираното нарастване да е в границите на статистически регистрираната инфлация за интервала от последната записана цена. Така от ноември към началото на февруари са утвърдени новите цени на 25 медикаменти, а останалите подадени заявки са в развой на разглеждане.

При лекарствени артикули по лекарско наставление има промени в цените на 18 медикамента за интервала 2 ноември 2021 година – 2 февруари 2022 година За два от тях
нарастването е до размера на най-ниската цена на същия лекарствен артикул в 10 държави- членки, с които се реферираме, а за 16 от посочените артикули няма цена на същия артикул в референтните страни и нарастването е в границите на инфлацията за интервала на деяние от последната формирана пределна цена. За съпоставяне за интервала 2 ноември 2020 година – 2 февруари 2021 година нарастване е имало в цените на 8 продукта по лекарско наставление. За 6 от посочените артикули нарастването е било до размера на най-ниската цена за същия лекарствен артикул в 10 страни - членки, а за 2 не е имало цена в референтните страни и нарастването е в границите на насъбраната инфлация.

Как се образуват цените на медикаментите

По принцип държавно контролираните цени на медикаментите са пределни, т.е. оптимални, над които не могат да бъдат продавани. Пределната цена на лекарствен артикул се пресмята като общ брой от цената на производител, надбавка за търговец на едро, надбавка за търговец на дребно и налог върху добавената стойност (ДДС). При медикаментите без рецепта цената на производител се декларира непосредствено от него, до момента в който при тези с рецепта се взима най-ниската цена на същия артикул от 10 страни: Белгия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Франция.

Лекарствата без рецепта не могат да нарастват с по-висок % от насъбраната инфлация от последното покачване на цената. При лекарства, които са с непроменяни цени за интервал по-дълъг от една година, се следи струпване на % на инфлация и там нарастването в проценти и безспорна стойност е по-високо, по отношение на тези които се усилват с % на едногодишна инфлация.

При медикаментите с рецепта нарастването може да е единствено до размера на най-ниската цена за същия лекарствен артикул в 10-те референтни страни, а при липса на такава - с % на статистически регистрираната инфлация за интервала на деяние от последната формирана пределна цена.

Законно допустимите надценки за търговците на едро (дистрибутори) и аптеките също са закрепени в закон. За медикаментите до 10 лв. размерът на надценките е 7% за дистрибуторите и 20% за аптеките. За медикаментите от 10 до 30 лв. дистрибуторите имат право на 6% надценка, а аптеките – 18% и за медикаментите над 30 лева законовите надценки са 4% за дистрибуторите, само че не повече от 10 лв. и 16% за аптеките, само че не повече от 25 лв.. Обикновено търговците не работят на пределни надценки, а дават част от тях под формата на отстъпки за клиентите, само че наблюденията в сектора са, че в този момент отстъпките се свива и това също води до повишаване за крайния консуматор.
Свързани вести Харчим си парите за бензин, храна и медикаменти, не стигат за облекла и обувки
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР