Отчет за състоянието и дейността на електроразпределителните дружества даде след

...
Отчет за състоянието и дейността на електроразпределителните дружества даде след
Коментари Харесай

Министър Николов иска проверка на странни моменти в динамиката на цените на тока

Отчет за положението и активността на електроразпределителните сдружения даде след съвещанието на Министерски съвет министърът на енергетиката Александър Николо в. По думите му след дейностите на държавното управление в границите на 100 дни ръководство има директни обезщетения за бизнес потребителите в размер на 1.4 млн. лева, а за ВиК-дружествата - 107 млн. лева Погасен е заем от Европейска комисия, който се е върнал посредством Министерство на финансите назад в българската стопанска система и сме получили обезщетения в размер на над 4 милиарда лева, което е над 5% от Брутният вътрешен продукт.

Николов уточни, че в Европа междинните разноски за ел. сила са се повишили с 30%, все пак ЕРП не престават да работят. Всички признати обезщетения за погашение на бизнеса се изплащат и макар големия размер средства няма индикация за неточност или неопределено изплатена отплата, разяснява още министърът. Той бе безапелационен, че разноските за заплати в ЕРП-ата се покачват - макар спекулации, хората остават на работните си места. Министърът на енергетиката разяснява още, че инспекциите на ЕРП би трябвало да продължат при всеки случай на подозрение.

Има странни моменти в динамичността на цените на тока, само че това следва да открият способените органи, сподели той.
 Газ не е продаван, в противен случай – купуван е, убеждава Николов
Газ не е продаван, в противен случай – купуван е, убеждава Николов

Енергийната система няма проблеми

Александър Николов разяснява и дали ще има смяна в цената на акциза. По думите му би трябвало да се одобри първо рамката на равнище Европейски Съюз и по-късно ще има резултат в България.

Премиерът Кирил Петков пък добави, че се чака от КЕВР цената на тока да не бъде нараснала.

В Гранитната зала на Министерски съвет по-късно бе подписан меморандум сред България и две американски компании, който регламентира съдействие сред страните за осъществяване и планове за произвеждане на чиста сила, различни доставки на газ, зелена сила, развиване на нуклеарната енергетиката . В подписването участваха шефовете на две американски компании, Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов.

Премиерът сподели: Над 1 милиарда американски $ идват в зелена сила, а договорката била факт, тъй като американските компании изтъкнали, че виждат България без корупция и в която разпоредбите се зачитат . Министър Николов акцентира, че това е огромен мащаб за страната ни, който е резултат от напъните на целия кабинет. Изборът на МЕ е тъй като множеството данни, свързани с енергийния преход, са при нас. Партньорът ни потърси нас, с цел да може дейно и транспарантно да се случват съответни вложения, уточни той. Очакванията са в страната да има по-чиста сила, на по-ниска цена и по-поносими обществени разноски.
 България предлага на Европейска комисия общ проект за инфлацията и горивата Обновена
България предлага на Европейска комисия общ проект за инфлацията и горивата

Фокусът на съвещанието на Министерски съвет през днешния ден ще е върху високите цени у нас, анонсира Кирил Петков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР