Отборът на Варненски свободен университет Черноризец Храбър е на първо

...
Отборът на Варненски свободен университет Черноризец Храбър е на първо
Коментари Харесай

Студенти от Варна с първо място в националното състезание по административноправни науки

Отборът на Варненски свободен университет " Черноризец Храбър " е преди всичко в националното студентско съревнование по административноправни науки. Отличното показване на петокурсничките от компетентност " Право " - Славена Георгиева - капитан на тима, Мария Божинова, Кремена Костадинова, Гюлфидан Еминова и Цветелина Стоянова, справедливо ги подрежда на върха на класацията.

Първо място в национално студентско съревнование по административноправни науки, което се организира през уикенда във Върховния административен съд, завоюваха три тима – на Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “, на Нов български университет и на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", оповестяват от пресцентъра на Върховен административен съд. Победителите получават парична премия и стаж във Върховния административен съд. Отличията бяха връчени от заместник-председателя на Върховен административен съд Любомир Гайдов. В надпреварата участваха шест тима от водещите юридически факултети в страната.

Състезателният чоп дефинира тимът на Варненския свободен университет да се състезава в ролята на жалбоподател против отбора на Югозападния университет „ Неофит Рилски “ в първа зала на Върховен административен съд. Студентите трябваше да разрешат проблем, в който става въпрос за американски жител с дете от българка, което желае да изведе от България, и апелира директива на Министерство на вътрешните работи, изискваща единодушие от единия родител при пътешестване на детето отвън страната. Арбитрите на надпреварата - съдии от Върховния административен съд, от Административен съд София – град и Административен съд – София област, дефинираха тимът на ВСУ „ Черноризец Храбър “ като победител.

Капитанът на тима, Славена Георгиева, има опит от миналата година, когато представляваше университета в съревнование за решение на проблеми по гражданско и комерсиално право. Кремена Костадинова се подреди измежду първите шестима в Националния конкурс за научни съчинения в чест на Кристиан Таков през 2023 година Мария Божинова съчетава образованието си в компетентност " Право " със втора компетентност - " Строителен мениджмънт ", като интензивно акцентира значимостта на младите и способени хора за развиването на Варна. За влиятелното съревнование, което се организира за първи път в България, тимът бе подготвян от треньорите, които са и преподаватели на студентите - проф. доктор Олга Борисова – зам.-декан на Юридическия факултет на ВСУ „ Черноризец Храбър “, доктор Марина Михайлова – арбитър с над 25-годишен опит във Върховния административен съд и помощник Гергана Стоянова – с 22-годишен юридически стаж и 15 години като арбитър в Административен съд – Варна.

Присъдени бяха и специфични награди, които бяха връчени от арбитър Галина Солакова, ръководител на журито на надпреварата. Събитието е инициирано от Върховния административен съд в партньорство с Нов Български университет и Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Целта му е да даде опция на бъдещите адвокати да приложат на процедура усвоените познания по административно право и развой, да се срещнат с работата на правосъдната система и да укрепят доверието в българското правораздаване.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР