Отборът на Реал Мадрид стана европейски клубен шампион по баскетбол

...
Отборът на Реал Мадрид стана европейски клубен шампион по баскетбол
Коментари Харесай

Реал М надви Олимпиакос

Отборът на Реал Мадрид стана европейски клубен първенец по баскетбол за 11-и път в историята. " Лос бланкос " победиха Олимпиакос на Александър Везенков със 79:78 (17:24, 28:21, 14:18, 20:15) във финала в Каунас след удивителен надвит панер на легендата Серхио Люл 3 секунди преди финалната сирена. Ветеранът означи единствения си панер при втория си опит за пукотевица, само че донесе на отбора на старши треньора Чус Матео първа европейска купа след 2018 година, когато Лука Дончич изведе " Кралете " на европейския връх, преди да заиграе в НБА.
Везенков бе над всички в първия си край в най-престижния клубен евротурнир. Лидерът на Олимпиакос изравни върха на Шейн Ларкин (САЩ/Тур) за най-вече маркирани точки (29) във край на Евролигата при загубата на Анадолу Ефес от ЦСКА М през 2019 година Роденият в Кипър българин добави 9 битки, 4 асистенции и 1 чадър. Най-полезният състезател на сезона в Лигата има 9/13 в стрелбата за две точки, 2/8 от тройката и 5/5 от наказателната линия и заслужи коефициент 34. 
Съдбата си върна на Реал за трагично изгубения край през 2022 година с 57:58 от Анадолу Ефес. Тогава героят Серхио Люл върна тима си на една точка зад турския гранд в решителните мигове, само че отборът му не съумя да стигне до успеха. Този път " белите " изоставаха с 12 т. в първата четвърт и с 4 след третата, само че пречупиха гранда от Пирея с впечатляващ поврат.
Олимпиакос загуби трети следващ и общо пети еврофинал и остана с 3 купи.
Центърът на Реал Валтер Таварес бе определен за най-полезен състезател на Финалната четворка в Евролигата, макар че записа едвам 13 т. и 10 битки във финала.
Приключилият сезон е най-успешният за Везенков в Евролигата. Спортист №1 на България за 2022 година завоюва премията за MVP на сезона. Той стана и топреализатор в шампионата и за втора поредна година бе определен в Идеалната петица на Евролигата. 
При победа на Олимпиакос Везенков щеше да бъде определен за най-полезен състезател и на Финалната четворка и по този начин да повтори неповторимото достижение от 2017 година на Нандо де Коло (Фр), който завоюва всички оценки в най-силния евротурнир.
" В последните 3 минути не изиграхме както би трябвало мача. Нямахме положителни решения в офанзива. И двата тима играеха на 100% от опциите си, само че Реал е огромен тим. Боли, само че съм горделив от моя тим. Благодаря на всички деца в България, че почнаха да гледат баскетбол и че са в залата. Ако може да вдъхновим даже едно дете да играе баскетбол, ще сме си свършили работата ", съобщи Везенков пред Спортал.бг.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР