Отборът на Манчестър Юнайтед, начело с мениджъра Ерик тен Хаг

...
Отборът на Манчестър Юнайтед, начело с мениджъра Ерик тен Хаг
Коментари Харесай

Отборът на Ман Юнайтед поднесе венци и се поклони пред мемориала на Мюнхенската трагедия

Отборът на Манчестър Юнайтед, отпред с мениджъра Ерик загар Хаг и капитана Хари Магуайър, удостои с респект починалите футболисти на Червените дяволи, които изгубиха живота си през 1958 година.

На 6 февруари самолетът на британския гранд се разруши край Мюнхен и осем души от тима изгубиха живота си в разцвета на своите сили. А Англия загуби гръбнака на своя народен тим.





По традиция, както всяка година на тази дата, се събраха и митове на клуба, почитатели и управителни органи, с цел да сведат глава и да се преклонят пред виликите играчи, наречени Бебетата на Бъзби, а по-късно и Цветята на Манчестър.

Разбира се, в Мюнхен също не останаха безучастни и още веднъж, както всяка една година, се събраха в центъра на града почитатели на двата тима, разпъвайки огромен транспарант и вдигайки своите шалове високо над главите.

На страницата на формалния уебсайт на Байерн също имаше текст, припомняйки трагедията през 1958-а:



" Цветята на Манчестър

6 февруари 1958 година е черен ден в историята на футбола. Легендарният тим на Манчестър Юнайтед - Бебетата на Бъзби, претърпява самолетна злополука на летище Мюнхен. Загиват двадесет и трима души, в това число осем играчи. И въпреки всичко, 65 години по-късно нещастието съставлява и другарство и помиряване.

Когато през 1968 година Манчестър Юнайтед побеждава Бенфика с 4:1 след продължения на финала за Купата на европейските първенци, седемгодишният Патрик Бърнс седи като обаян пред тв приемника у дома.

" Моят тим беше първият британски клуб, който в миналото е печелил Европейската купа, свещеният граал, тъкмо 10 години откакто нашият клуб беше съвсем погубен. Това остана с мен през целия ми живот ", споделя той в този момент.

Това, което го очарова толкоз доста, не е чистият успех, а историята за възкръсването на Феникс от пепелта, която стартира с най-голямата злополука, която може да се случи на футболен клуб: случай, в който е забъркан целият тим.



И това не е просто тим - това е " Busby Babes ", тим, формиран най-вече от локални играчи, в това число някои от най-големите британски гении, кръстен на своя управител Мат Бъзби. Те са първенци на Англия през 1956 година и 1957 година, а междинната им възраст е 21-22 години.

На " Бейбс " се гледаше като на тим, който ще господства в европейския футбол през идващите години, само че тогава пристигна тази спирка в Мюнхен на 6 февруари 1958 година По време на полета им към дома от гостуването на Цървена звезда в Белград, където Юнайтед доближава до полуфиналите, с помощта на равенството 3:3 (5:4 в общия резултат), самолетът би трябвало да зареди гориво в Мюнхен.

Когато самолетът трябвало да продължи пътуването си, валял мощен сняг, на пистата имало тиня - и самолетът не достигнал нужната скорост за политане. Вместо това се стрелнал над пистата, пробил защитната ограда, разрушил се в дървета, детска градина, къща, заслон, бетонна база.

Самолетът бил раздран на части и се запалил.

" На " Манчестърплац " се усеща мащабът на злополуката. За почитателите е все едно са изгубили членове на фамилията си ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР