Отборът на Манчестър Сити продължава да пише със златни букви

...
Отборът на Манчестър Сити продължава да пише със златни букви
Коментари Харесай

Джосеп Гуардиола и приносът му в Манчестър Сити

Отборът на Манчестър Сити продължава да написа със златни букви в историята си. “Гражданите ” завоюваха купата в британската Премиър лийг след следващата издънка на Арсенал, който загуби с 0:1 в гостуването си на Нотингам Форест от 37-ия кръг на шампионата. Така “небесносините ” към този момент са недостижими на върха с 85 точки след 35 изиграни срещи, до момента в който “артилеристите ” имат два мача повече и 4 пункта по-малко.

Едно нещо обаче е безспорно към купата на Манчестър Сити и то е приносът на мениджъра на тима - Джосеп Гуардиола. С последното отличие той счупи всевъзможни самостоятелни върхове в треньорската кариера и издигна клубът на едно невиждано равнище в неговата история.

Това бе пета купа в последните седем години за “гражданите ”, като последните три от тях бяха извоювани в три поредни години. Нещо, което Гуардиола бе правил в още две топ шампионати - Ла Лига и Бундеслига.

В Испания той завоюва купата с Барселона напълно при започване на своята треньорска кариера. Това се случи надлежно през сезоните 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011. През идващия сезон 2011/2012 той не съумя да завоюва шампионата с “блаугранас ”, както и бе детрониран в Шампионската лига от Челси и напусна Каталуния.

Тогава той отпътува на Изток от Иберийския полуостров и се озова в Байерн (Мюнхен), който към момента не беше това чудовище с 11 поредни трофеи. Тъкмо в противен случай, баварците се оказаха с празни ръце през сезон 2011/2012, когато изгубиха финала в Шампионската лига от Челси, а на домашна сцена изгубиха борбите с Борусия (Дортмунд) за Купата на Германия и купата. В идващия сезон те възкръснаха под управлението на Юп Хайнкес и завоюваха златен требъл, завоювайки всички оценки, които бяха изгубени преди този момент. След това пък бе ред на Джосеп Гуардиола да акустира в Мюнхен и да опустоши с баварците всичко по пътя си и да победи в Бундеслигата през сезоните 2013/2014, 2014/2015, 2015/2016.

После пристигна време за новото предизвикателство и Джосеп потегли на север към острова, където работи и до ден сегашен. В началото бе мъчно, когато пристигна в Манчестър Сити и загуби борбата за Премиър лийг против Челси в първата си година отпред на “гражданите ” през сезон 2016/2017, като даже отстъпи второто място на Тотнъм и трябваше да се помири с бронзовите медали.

“Шейховете ” тогава гласоподаваха заем на доверие на испанеца и той им се отплати по допустимо най-хубавия метод, печелейки през идващите 6 години цели 12 оценки за клуба. Гуардиола още през сезоните 2017/2018 и 2018/2019 стигна до купата в Премиър лийг и даже можеше още през идната 2020 година да завоюва третата поредна купа, само че тогава Ливърпул и Юрген Клоп направиха приказен сезон, който остави “гражданите ” надалеч от върха.

Това вля нов подтик в Гуардиола и той се завърна по-силен от всеки път, печелейки идващите две акции - 2020/2021 и 2021/2022, като последната пристигна по допустимо най-инфарктния метод в последния ден от сезона. След това пристигна и актуалният сезон 2022/2023, когато Джосеп се пребори героичен с младия и упорит тим на Арсенал, който до самия завършек на април бе отпред в класирането, само че “гражданите ” завоюваха директния дуел и направиха мощна заключителна серия в шампионата за разлика от “артилеристите ”. С това ДжосепГуардиола се трансформира в първия треньор, който в миналото е печелил три полседпвателни трофеи в шампионатите на три от най-силните шампионати в Европа и на планетата - испанската Ла Лига, немската Бундеслига и британската Премиър Лийг.

Гуардиола обача направи и нещо доста особено за Манчестър Сити. Трите поредни трофеи издигнаха клубът измежду най-хубавите пет тима в историята на британския шампионат. Те към този момент девет пъти са ставали първенци на Англия, колкото пъти се е случвало и на Евертън, като единствено три други клуба имат повече оценки - Арсенал с 13, Ливърпул с 19 и Манчестър Юнайтед с 20.

Въобще спечелването на три поредни трофеи е нещо, което са правили доста малко тимове освен в Премиър лийг, само че и изобщо, откогато има проведен професионален футбол в Англия. За първи път това го прави отборът на Хъдърсфийлд, който победи през 1924 година, 1925 година и 1926 година После наред е това златно потомство на Ливърпул, което в края на 70-е и началото на 80-е години гази всичко наред на острова и в европейските клубни шампионати. Тогава “мърсисайдци ” вършат поредицата си през акциите 1981/1982, 1982/1983, 1983/1984. След това би трябвало да минат повече от две декади, с цел да се озовем в годините на магическия сър Алекс Фъргюсън, който изведе Манчестър Юнайтед до триумфа в Премиър лийг през 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009, като за последната от тях сериозна заслуга имаше Димитър Бербатов.

Рекордът на Фъргюсън остана непостижим в епохата на Премиър лийг до вчерашния 20 май 2023 година, когато Джосеп Гуардиола донесе нова популярност за Манчестър, само че единствено че този път за синята част от града.

Единственото, което убягва на испанския експерт към този момент 12 години е Шампионската лига. Ливърпул съумя да завоюва КЕШ по време на своя рейд, по този начин както и Манчестър Юнайтед победи в “турнира на богатите ” 20 години по-късно. Сега Джосеп Гуардиола най-сетне може да го направи с тима на Манчестър Сити, на който му следва край след броени седмици на 10 юни (събота) против Интер. Тогава ще разберем дали Джосеп Гуардиола ще прелисти още една златна страница в треньорската си кариера, както и в историята на Манчестър Сити.

Carlsberg " Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР