Отбор на Варненския свободен университет Черноризец Храбър“ ще участва в

...
Отбор на Варненския свободен университет Черноризец Храбър“ ще участва в
Коментари Харесай

Отбор на ВСУ ще представи Варна в първото национално студентско състезание по административноправни науки

Отбор на Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “ ще взе участие в първото национално студентско съревнование по административноправни науки, което ще се организира на 13 януари във Върховния административен съд на България.


В надпреварата ще се показват шест тима от водещите юридически факултети в страната - ВСУ „ Черноризец Храбър “, CУ „ Cв. Kлимeнт Oxpидcĸи “, HБУ, Югoзaпaдния yнивepcитeт „ Heoфит Pилcĸи “, Πлoвдивcĸия yнивepcитeт „ Πaиcий Xилeндapcĸи “ и Pyceнcĸия yнивepcитeт „ Aнгeл Kънчeв “.

Отборът на Варненския свободен университет е от петокурсници, посочили отлични познания и гений в границите на образованието си до момента, както и в решаването на образователни проблеми. Капитан е Славена Георгиева, която ще води състудентите си Мария Божинова, Кремена Костадинова, Гюлфидан Еминова и Цветелина Стоянова.

Славена Георгиева е част от университетския екип, който се показа през предходната година в X Състезание за решение на проблеми по гражданско и комерсиално право, проведено от Центъра за юридически науки при БСУ.

Кремена Костадинова бе в призовата шестица на Националния конкурс за научни съчинения в чест на Кристиан Таков през 2023 година Темата на съчинението, с което бе класирана и поканена за показване на заключителна конференция в Софийския университет е " Правният институт на тайм-чартъра като контракт за наем на особена движима движимост ".

Мария Божинова съчетава образованието си в компетентност „ Право “, в която е призната с отличен триумф като стипендиант по програмата „ Аз ще изучавам и ще съумея в България “, с втора компетентност „ Строителен мениджмънт “. Смята, че е време младите, енергични и способени хора да основават благоприятни условия и да работят за развиването на Варна, тъй че новото потомство да се осъществя сполучливо в града ни. „ Отборът ни е мощно стимулиран да се показа чудесно и да отбрани името на университета! “, сподели Мария, която след надпреварата ще бъде на посещаване в Европейския парламент в Брюксел.

Студентите на Варненския свободен университет се приготвят за националното съревнование под управлението на проф. доктор Олга Борисова – зам.-декан на Юридическия факултет на ВСУ „ Черноризец Храбър “. Тя има забележителна биография в региона на правното контролиране на нуклеарната енергетика. Член е на Международната асоциация по нуклеарно право в Брюксел, на Института на вътрешните инспектори в България, както и на Международния институт на вътрешните инспектори в Съединени американски щати. С петокурсниците работят интензивно и доктор Марина Михайлова – арбитър с над 25-годишен опит във Върховния административен съд и учител във Варненския свободен университет по дисциплината „ Административно право и развой “, както и помощник Гергана Стоянова – с 22-годишен юридически стаж и 15 години като арбитър в Административен съд – Варна. Тя е притежател на сребърен персонален почетен знак, като оценката й е връчено от Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет.

Първо национално съревнование по административноправни науки е проведено от Върховният административен съд, взаимно с Нов Български университет и Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Целта на надпреварата е да се даде опция на бъдещите адвокати да покажат и приложат на процедура усвоените познания по административно право и развой, да получат по-добра осведоменост за работата на правосъдната система и да се укрепи доверието в българското правораздаване.

Арбитри на надпреварата ще бъдат шестима висши съдии и трима съдии от Административен съд София – град и Административен съд – София област, оповестяват уредниците. Отборите имат опция да приготвят своите тези по авансово създаден от Върховния административен съд вид на проблем. В деня на надпреварата, посредством чоп ще бъдат избрани позициите, които младежите ще би трябвало да пазят в хода на надпреварата – на административния орган или на получатела на административния акт. По време на симулативното правосъдно съвещание трите съдийски състава ще задава въпроси за обстоятелствата по проблема, причините на страните, приложението или познаването на избрани правни институти. След скрито заседание съдиите ще оценят тимовете и ще дефинират победител съгласно критериите: меродавност на юридическата теза, обоснованост, юридическа просвета, декламаторски умения и способността на младежите да работят в екип. Ще бъде връчена специфична премия за най-хубав оратор, най-оригинална теза и премия на Председателя на журито. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР