Отбелязваме Деня на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и

...
Отбелязваме Деня на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и
Коментари Харесай

Днес е ден за почит към жертвите на тоталитарните режими

Отбелязваме Деня наизуст за закононарушенията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими. Жертви, близки на репресираните и членове на Съюз на демократичните сили сервираха венци и цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма в градинката на НДК. В тяхна памет беше отслужен и молебен.

Списъкът с имената на жертвите върху 58-метровата паметна стена е дълъг. 7526 репресирани и още хиляди, за които не знаем.
Зафира Калинкова: Те са в действителност герои и в действителност безусловно незаслужено наказани. Баща ми е погубен от Народния съд, когато бях на 5 години. На 10 години майка ми я изпратиха в Белене. Това е едно детство, което в никакъв случай няма да се не помни - с една душeвност, изцяло унищожена.Румен Христов, ръководител на Съюз на демократичните сили: Винаги да си спомняме за тези, които почтени починаха за демокрацията и свободата. Те заслужават да отдадем своята респект към тях. Това повече не трябва да се случва - без значение дали идва отляво или отдясно.
23 август е избран за Ден за респект на жертвите на тоталитарните режими с решение на Европейския парламент.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР