отбелязваме 269-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават

...
отбелязваме 269-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават
Коментари Харесай

26 септември – факти, рожденици и празници

означаваме 269-ия ден от годината съгласно Григорианския календар, като остават още 96 дни до края на годината.

26 септември се празнува Успение на св. деятел и евангелист Йоан Богослов

На. Йоан е един от най-близките възпитаници на Исус Христос, създател на Евангелието съгласно Йоан, трите послания и Откровението (Апокалипсиса). Той е бил очевидец на значими събития от живота на Христос, в това число разпятието, и се е грижел за Богородица. Йоан умира на напреднала възраст в Ефес, като съгласно преданието тялото му не било открито след гибелта му, а от гроба му почнали да излизат чудотворни благоуханни прашинки. Празникът уважава паметта му и неговото духовно завещание.

26 септември се отбелязва Европейският ден на езиците

На, основан през 2001 година от Съвета на Европа. Целта му е да насърчи езиковото разнообразие, проучването на езици и да подчертае значимостта на езиковото обучение през целия живот. Денят разпространява културното многообразие в Европа и изгодите от владеенето на разнообразни езици, улесняващи връзката сред народите.

26 септември се отбелязва Световният ден на контрацепцията

 26 септември – обстоятелства, рожденици и празници 26 септември – обстоятелства, рожденици и празници

На, който е отдаден на повишение на осведомеността за смисъла на вярната и осведомена приложимост на контрацептиви. Този ден има за цел да понижи броя на непланираните бременности и да насърчи репродуктивното здраве, като дава информация и достъп до безвредни способи за контрацепция. Той се отбелязва с начинания, ориентирани към младежите, с цел да им оказват помощ да вземат виновни решения по отношение на половото и репродуктивното си здраве.

26 септември град Карнобат отбелязва своя формален празник

На 26 септември град Карнобат отбелязва своя формален празник. Той е обвързван с богатата история и културно завещание на града. На този ден се провеждат разнообразни културни събития, тържества, концерти и изложения, които събират локални поданици и посетители на града. Празникът е значим миг за изложение на горделивост от достиженията на Карнобат и за поддържане на локалните обичаи и традиции.

26 септември се отбелязва Денят на експушача

На 26 септември се отбелязва Денят на експушача, който е част от акциите за битка с тютюнопушенето. Целта му е да насърчи хората, отказали цигарите, да продължат да водят здравословен метод на живот и да стимулира пушачите да спрат. Този ден акцентира изгодите за здравето от отхвърли на тютюнопушенето и поддържа напъните на някогашните пушачи в поддържането на тази смяна.

Световният ден на морето се отбелязва всяка година на 26 септември

 26 септември – обстоятелства, рожденици и празници 26 септември – обстоятелства, рожденици и празници

Световният ден на морето се отбелязва всяка година на 26 септември под егидата на Международната морска организация (IMO). Целта на този ден е да се увеличи осведомеността за смисъла на морската промишленост и нейното влияние върху световната стопанска система, околната среда и сигурността на мореплаването. Темата на деня се трансформира всяка година, като се концентрира върху разнообразни провокации, свързани с морския превоз и устойчивото развиване на морския бранш.

На 26 септември празнуващите своя рожден ден са:

 26 септември – обстоятелства, рожденици и празници 26 септември – обстоятелства, рожденици и празници

Мария Игнатова, родена на 26 септември 1979 година, е известна българска телевизионна водеща, известна с присъединяване си в предаването „ Господари на ефира “. Тя е обичана поради своя сексапил, възприятие за комизъм и професионализъм. Освен като водеща, Мария Игнатова е взела участие и в разнообразни телевизионни планове, като комедийни излъчвания и риалити формати.

Александър Чобанов, роден на 26 септември 1979 година, е български публицист и сценарист, прочут с творби като „ Колекционер на любовни фрази “ и „ Хлапета “. Той е сценарист на сполучливи сериали като „ Под прикритие “ и „ Дървото на живота “, и е почитан за своите модерни сюжети и психически дълбочина в творбите си.

Виктор Насър, роден на 26 септември 1986 година, е български икономист и политик, народен представител от партия „ Продължаваме Промяната “ в 47-ото Народно заседание. Като част от новото потомство политици в България, той се концентрира върху икономическите промени и модернизацията на ръководството в страната. Насър е деен в начинания, свързани с икономическата непоклатимост и подобряването на бизнес средата.

Иван Бойков е български инженер, роден на 26 септември, някогашен изпълнителен шеф на Камарата на строителите в България и някогашен заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Той е основна фигура в строителния бранш на страната, като през годините е съдействал доста за развиването на строителната промишленост и представляването на ползите на строителните компании на национално равнище.

Иван Голев е български публицист, роден на 26 септември, създател е на лирика, романи и пиеси. Творчеството му обгръща разнообразни жанрове, като той е прочут със своя изчерпателен жанр и истински сюжети. Голев е деен участник в българския книжовен живот, а неговите творби постоянно изследват метафизичен и обществени тематики.

Инж. Илия Хрисимов, роден на 26 септември 1975 година, е помощник-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи. Той има забележителен опит в региона на образованието и ръководството, като интензивно взе участие в образованието и подготовката на фрагменти за Министерството на вътрешните работи. Хрисимов е приет за своя професионализъм и принос към академичната среда в Министерство на вътрешните работи.

Калин Калпакчиев, роден на 26 септември 1971 година, е арбитър в Софийския апелативен съд. Той е прочут с дейната си роля в правосъдната система на България и с позициите си по въпроси, свързани със правосъдната промяна и независимостта на съда. Калпакчиев е бил и член на Висшия правосъден съвет, където е защитавал правилата на правораздаването и върховенството на закона.

Люси Иларионов, роден на 26 септември 1974 година, е български артист, музикант и режисьор. Освен в музикалната промишленост, Люси Иларионов се изявява и като режисьор на музикални видеоклипове, работейки с доста от водещите български реализатори.

Методи Андреев, роден на 26 септември 1959 година, е български строителен инженер с дълготраен опит в строителството и инфраструктурните планове. Той е прочут със своите експертни знания и присъединяване в разнообразни строителни начинания в България. Андреев е интензивно зает в развиването на строителната промишленост и е работил по значими планове, които способстват за модернизацията на инфраструктурата в страната.

Николай Тодоров – Кайзера, роден на 26 септември 1964 година, е някогашен български футболист и треньор. Той е прочут с кариерата си в клуба „ Левски “, където е играл на позицията нападател. След края на спортната си кариера, Тодоров става треньор и работи с разнообразни тимове, спомагайки за развиването на млади гении в българския футбол.

Петя Цанкова, родена на 26 септември 1974 година, е български политик и народен представител от Българска социалистическа партия за България в 45-ото и 46-ото Народно заседание. Тя е дейна в законодателния развой, като се концентрира върху обществени и стопански въпроси. Цанкова е ангажирана в работата си с локални и национални начинания, ориентирани към възстановяване на изискванията на живот и правата на жителите.

Светла Димитрова е родена на 26 септември и е български правист с над 40 години стаж в правосъдната система. Тя е известна със своята професионална експертиза и опит в региона на правораздаването, като е работила по разнообразни правни проблеми и е заемала значими длъжности в правосъдната администрация. Димитрова е уважавана в правния бранш за своята ангажираност към справедливостта и правовия ред.

Серина Уилямс, родена на 26 септември 1981 година, е американска тенисистка и една от най-великите фигури в историята на тениса. Тя е носителка на 23 трофеи от Големия шлем в сингъл, което я слага на второ място по брой трофеи в ерата на Откритото състезание след Маргарет Корт. Уилямс е известна с мощния си жанр на игра, атлетизъм и конкурентен дух. Освен сполучливата си спортна кариера, тя също по този начин е бизнесдама и активистка за правата на дамите и равенството в спорта.

Владимир Ремек, роден на 26 септември 1948 година, е чешки космонавт, който става прочут като първият чех и първият жител на страна, която не е част от Съветския съюз, посетил космоса. Ремек взе участие в задачата „ Союз 28 “ през 1978 година, където организира научни опити на борда на галактическата станция „ Салют 7 “. Той е почитан за своя принос към галактическите проучвания и е знак на чешката космонавтика. След края на галактическата си кариера, Ремек работи в разнообразни научни и просветителни институции.

Михаел Балак, роден на 26 септември 1976 година, е някогашен немски футболист, считан за един от най-хубавите полузащитници на своето потомство. Балак е играл за клубове като Байер Леверкузен, Челси и Байерн Мюнхен, а също по този начин е представлявал Германия на интернационалната сцена, участвайки в три международни шампионати и два европейски шампионата. След края на кариерата си е работил като състезателен коментатор и анализатор.

Манмохан Сингх, роден на 26 септември 1932 година, е индийски икономист и политик, който служи като министър-председател на Индия от 2004 до 2014 година. Сингх е прочут със своите стопански промени, които са трансформирали индийската стопанска система през 90-те години, и е считан за проектант на либерализацията на индийската стопанска система.

Ал Питрели, роден на 26 септември 1962 година, е американски китарист, прочут най-много като член на хеви метъл бандата Savatage. Той се причислява към групата през 1990-те години и взе участие в записите на албуми като „ Dead Winter Dead “ и „ The Wake of Magellan “. Питрели е прочут със своя механически мурафет и неповторим жанр на свирене, което способства за присъщия тон на Savatage. Освен работа с бандата, той е взел участие и в разнообразни музикални планове и съдействия.

Джеймс Кавийзъл, роден на 26 септември 1968 година, е американски артист, прочут най-много с ролята си в кино лентата „ Страстите Христови “, където играе Исус Христос. Той също по този начин е прочут от телевизионния сериал „ Person of Interest “, в който играе ролята на Джон Рийз. Кавийзъл е получил самопризнание за своето осъществяване и е прочут със своята дарба да показва дълбоки страсти на екрана. Освен актьорската си кариера, той е деен и в редица благотворителни начинания.

Джонатан Голдсмит, роден на 26 септември 1938 година, е английски артист, прочут най-много с ролята си на „ Най-добрият другар на златото “ в рекламите на Dos Equis. Той е взел участие в голям брой филми и телевизионни сериали, като кариерата му обгръща повече от шест десетилетия. Голдсмит също по този начин е прочут с присъединяване си в редица типичен телевизионни излъчвания и филми, като „ Тийнеджър от Острова “ и „ Шерлок Холмс “.

Клаус Аугенталер, роден на 26 септември 1957 година, е някогашен немски футболист, прочут с кариерата си като бранител. Той е играл за тимове като FC Kaiserslautern и SC Freiburg. Аугенталер е взел участие и в немския народен тим, с който печели Световната купа през 1990 година След края на спортната си кариера, той се е занимавал с треньорска активност и е работил в разнообразни футболни клубове.

Кристина Милиан, родена на 26 септември 1981 година, е американска певица, актриса и създател на песни. Тя става известна при започване на 2000-та година с шлагери като „ AM to PM “ и „ Dip It Low “. Милиан е известна със своето мелодично звучене и жанр, който съчетава R&B и поп музика. Освен музикалната си кариера, тя е взела участие и в разнообразни телевизионни излъчвания и филми, в това число „ Love Don’t Cost a Thing “.

Линда Хамилтън, родена на 26 септември 1956 година, е американска актриса, най-известна с ролята си на Сара Конор в класическата научнофантастична поредност „ Терминатор “. Тя е спечелила самопризнание за своята мощна игра и за иконичния облик на героинята, която минава от уязвима жена до могъща войник. Хамилтън е взела участие и в разнообразни телевизионни сериали и филми, в това число „ Beauty and the Beast “, където играе основната роля на Катрин.

Сами Вянскя, роден на 26 септември 1976 година, е финландски басист, прочут със своята работа в разнообразни музикални жанрове, в това число метъл и рок. Той е най-известен като член на групата „ Lordi “, с която завоюва Евровизия през 2006 година с шлагера „ Hard Rock Hallelujah “. Вянскя е почитан за своите музикални умения и принос към актуалната метъл сцена. Освен работата си с „ Lordі “, той е взел участие и в разнообразни планове и колаборации с други актьори.

 26 септември – обстоятелства, рожденици и празници 26 септември – обстоятелства, рожденици и празници

На 26 септември означаваме значими събития и празници, в това число Успението на св. деятел Йоан Богослов, Европейския ден на езиците и Световния ден на контрацепцията. Град Карнобат празнува своя празник, а Денят на експушача припомня за изгодите от отхвърли от тютюнопушенето. Освен това е и Световният ден на морето акцентира смисъла на морската промишленост. Рождениците на 26 септември са: Мария Игнатова, Александър Чобанов, Виктор Насър, Иван Бойков, Иван Голев, инж. Илия Хрисимов, Калин Калпакчиев, Люси Иларионов, Методи Андреев, Николай Тодоров – Кайзера, Петя Цанкова, Светла Димитрова, Серина Уилямс, Владимир Ремек, Михаел Балак, Манмохан Сингх, Ал Питрели, Джеймс Кавийзъл, Джонатан Голдсмит, Клаус Аугенталер, Кристина Милиан, Линда Хамилтън, Сами Вянскя и други. Честит празник на всички!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР