От златния трон в Камарата на лордовете 74-годишният монарх изложи

...
От златния трон в Камарата на лордовете 74-годишният монарх изложи
Коментари Харесай

Риши Сунак започна предизборната си кампания


От златния престол в Камарата на лордовете 74-годишният монарх изложи желанията на консервативния министър-председател Риши Сунак за нови закони, които ускоряват разграничителните линии с главната опозиционна Лейбъристка партия.

Няколко десетки протестиращи пред Народното събрание скандираха " Това не е моят крал " и " Каква загуба на пари ", до момента в който Чарлз се обръщаше към парламентаристите в обсипаната с диаманти императорска държавна корона, дълга пурпурна тога и униформа на Кралските военноморски сили.

10-минутната тирада бе произнесена в миг, когато Торите, които са на власт от 2010 година, изостават с двуцифрено число от Лейбъристите в множеството изследвания на публичното мнение преди общите избори, които се чакат следващата година.

Тържественото послание беше първото на Чарлз като държавен глава, макар че през май предходната година той заместваше майка си кралица Елизабет II.

Това беше и първата тирада на Сунак, откакто наследи Лиз Тръс, която пое поста на министър-председател от Борис Джонсън единствено два дни преди гибелта на кралицата и устоя на поста единствено 49 дни.

" Със съзнанието за наследството за работа и отдаденост на тази страна, сложено от моята обичана майка, починалата кралица, изговарям тази, първа кралска тирада от над 70 години насам ", сподели Чарлз при започване на речта.

В нея Сунак трансформира закона и реда в основно поле за предизборна борба, като предложи по-строги наставления за доживотните присъди и преустановяване на предварителното освобождение на някои причинители на полови закононарушения.

Той също по този начин акцентира разликите, които има с лявоцентристката Лейбъристка партия на Киър Стармър във връзка с околната среда и енергетиката.

В речта си той предложи закон за годишно даване на нови лицензи за петролни и газови планове в Северно море, който съгласно Сунак ще понижи зависимостта на Англия от задгранична сила и ще сътвори работни места.

Чарлз, който е посветил живота си на екологични дела, направи изказването без изражение в сходство с конвенцията, че монархът е над политиката.

През септември Сунак към този момент разгласи анулация на политиките в региона на зелената сила, представяйки се за бранител на водачите на моторни транспортни средства в опит да обърне ориста на партията си.

Лейбъристите обявиха, че няма да издават нови лицензи за изследване на петрол и газ и вместо това дадоха обещание да усилят вложенията в зелена сила.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР