От земеделците чувам само заплахи. А кога ще видим реални

...
От земеделците чувам само заплахи. А кога ще видим реални
Коментари Харесай

Добрин Иванов: Както производителите искат помощ и солидарност, така и те трябва да са солидарни с обществото

От земеделците слушам единствено закани. А по кое време ще забележим действителни дейности? Кога ще излязат единни. Сега се връщам от Германия и там нещата са радикално разнообразни, хората стачкуват до край, до момента в който реализиран настояванията си. 

Това разяснява пред Нова тв предприемачът Дони Василева. 



Трудно е да се обединят, когато имат разнообразни гледни точки. Когато става дума за митинги, постоянно има две цели - краткосрочни и дълготрайни. Това, което имат сега сътрудниците от бранш Земеделие, са дълготрайни цели. Оттук-нататък те би трябвало да реализират резултати във връзка с развиването на бранша за напред. Аз това не го виждам. Те стачкуват сега за повече облаги, не за заплати. В тези компенсации  би трябвало да има някакъв ред, някакви съглашения с насоки за развиването на бранша, привличане на фрагменти, повишение на възнагражденията. Така и обществето ще припознае тези цели и ще ги поддържа, коментира вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

От години българските земеделци са неравностойни на европесйките си сътрудници, тъй като получават по-малки дотации. Това е и повода в магазините да виждаме плодове и зеленчуци от чужбина, а не от България. Защото даже и като се сложат и транспортните разноски, те идват на по-добри цени у нас, поради неравностойните дотации, коментира шеф на АИКБ Добрин Иванов. 

Освен това българският земеделец е в неравностойно състояние по отношение на сътрудниците си  от трети страни отвън Европейски Съюз. Европейски Съюз постанова доста мощни регулации при производството на храни, само че те не се отнасят за страните от другия свят, уточни още той.

Освен това зелената договорка постанова спомагателни рестрикции към земеделските производители, което нагнетява в допълнение напрежение и не на последно място е безмитния импорт от Украйна - тя има цялостен достъп до европейските пазари, само че не извършва същите регилации. Това срутва конкурентноспособността на европейските производители, по тази причина те с съображение стачкуват за в допълнение възмездяване на своя труд, разяснява още той.



Трябва да има политика на държавна поддръжка за производителите, само че също по този начин тя би трябвало да стига и до работещите, освен до едрия бизнес, тъй като те в огромната си степен доста постоянно няма какво да работят друго, разяснява Капитанов. 

Субсидиите би трябвало да се насочат там, където има потребност, а не да се раздават пари на калпак, тъй като обществения запас е стеснен и би трябвало да се изразодва ефикасно. Освен това би трябвало да се субсидират освен производителите, които търпят загуби. Имаше преди няколко години производители, които направиха свръхпечалби, които не споделиха с обществото, а прибраха тези пари и цените в магазините пораснаха, поради повишение цените на суровините. Така че освен те би трябвало да изискват взаимност, на и обществото би трябвало да изисква от тях взаимност, когато позициите се извърнат, разяснява Иванов. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР