От юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента

...
От юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента
Коментари Харесай

След важна промяна за тавана на пенсиите десетки хиляди прецакани, първи се разбунтуваха миньори ветерани

От юли идната година таванът на пенсиите, който сега е 910 лв., отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще получават толкоз, колкото покриват вноските им, предава bulgariaonair.bg.

Така 44 хиляди пенсионери, които сега получават оптимален размер на пенсиите, няма да могат да се възползват от отпадането на тавана следващата година. 

От 1 юли 2019 година 55 хиляди пенсионери ще получат нарастване до новия таван от 1040 лв..

Промяната важи, единствено за тези, които занапред се пенсионират. За всички 56 хиляди българи, които сега получават тавана на пенсиите, сумата ще остане с предел.

Заради всичко това, група миньори-ветерани сезираха Комисията за отбрана от дискриминирането. За решение обаче още е рано. Тепърва ще бъде свикана Комисия, която да прегледа проблема. 

Ако решението е в интерес на миньорите, инспекторите ще предлагат въпросната разпоредба да бъде изменена. 

От информация на Национален осигурителен институт пък излиза наяве, че в случай че тя остане в действие, към 44 000 пенсионери ще продължат да имат таван, даже при вероятно преизчисление да имат право на по-висока сума.

В противоположен случай, биха взимали по-висока сума. Повече пари за пенсии въпреки всичко има. В бюджета за 2019 година са планувани 45 млн. лева за новоотпуснатите пенсии.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР