От юли ще се случи планираното увеличение на пенсиите с

...
От юли ще се случи планираното увеличение на пенсиите с
Коментари Харесай

Надя Клисурска: От юли пенсиите се увеличават с 5%

От юли ще се случи плануваното нарастване на пенсиите с към 5% за всички пенсии за напреднала възраст. През идната седмица в програмата на държавното управление е планувано и установяване на размера на обществената пенсия, която не е обвързвана с застрахователен стаж за напреднала възраст, това нарастване също ще бъде с към 5% по бюджета на държавното публично обезпечаване. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия служебният зам.-социален министър Надя Клисурска.

По думите ѝ следва идната седмица държавното управление да вземе решение за обществената пенсия.

Според Надя Клисурска решението пенсионерите да получават по 50 лв. до края на мандата на служебното държавно управление е било комплицирано и мъчно, тъй като става дума за над 104 милиона лв..

" 50 лв. добавка към пенсиите ще продължи да се изплаща до края на служебното държавно управление, до края на месец юли. Над 60% от българските пенсионери живеят под прага на бедността, мярката е глътка пресен въздух. Справедливостта беше нарушена в пенсионно-осигурителния модел ", добави Надя Клисурска.

По думите ѝ служебното държавно управление не се е фокусирало върху изборите.

" В момента равнищата на безработицата са близки до тези преди Коронавирус рецесията. Секторите туризъм, търговия и ресторантьорство са мощно наранени, те не са задоволително подкрепени. Мярката 60 на 40 изсветли сивата стопанска система. Започнахме проверка на всички планове, свързани с Плана за възобновяване ", сподели още Надя Клисурска.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР