От юли до края на тази година цената на парното,

...
От юли до края на тази година цената на парното,
Коментари Харесай

Възможно е поскъпване на парното през зимата

От юли до края на тази година цената на парното, която към този момент беше вдигната приблизително с 40%, ще остане на сегашните равнища. От 1 януари 2023 година обаче може да се наложи ново нарастване поради ескалацията на енергийната рецесия в Европа и непрекъснато покачващите се цени на природния газ. Това се разбра от думите на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, който даде брифинг. Той въпреки всичко се надява, че в оставащите месеци до края на годината ще се подхващат ограничения за ограничение на цените и ще се поуспокоят интернационалните пазари. При този оптимистичен сюжет " няма да се наложи промяна на цената на топлинната сила ", сподели той.

Иванов изясни, че за новия регулаторен интервал е заложена междинна цена на " Топлофикация София ", на която да купува сила от " Булгаргаз ", от 120 лв. на мегаватчас. В същото време публичният снабдител изиска нарастване от 60% за август, а цената доближава 297 лева за мегаватчас - двойно над избраната за общинското сдружение.

" Откритото съвещание за одобряване на новата цена на природния газ ще се организира от 9 август, само че не по-късно от 12 август, КЕВР ще се произнесе с решение за предлагането на " Булгаргаз " за увеличение на цената с 60% ", разгласи Иванов. " Към момента не може да се промени тази цена значително ", счита той.

" Напълно разбирам компликациите, които изпитват топлофикационните сдружения. Към момента сме отвън отоплителния сезон, дано изчакаме решенията на КЕВР за октомври и последващите месеци до края на годината ", сподели той.

Иванов предизвести, че най-големият проблем е неналичието на дълготраен контракт за доставка на газ за България. " Трябва да се създадат бързи действия и да се сключат дълготрайни контракти за газ, което ще донесе успокоение и предвидимост за битовите консуматори и бизнеса. Иначе всеки месец ще се търси къде да се разтовари танкер с газ, има ли слотове и резервирани потенциали, а те много по-рано са резервирани от избрани търговци на газ ", разяснява Иванов. Той предизвести, че при този вид няма по какъв начин да не се заплаща скъпо, защото търговците си поставят своята надценка, която не е дребна.

Този месец има сегмент полутечен природен газ, цената, която не мога да разглася, е доста по-висока от дълготрайните контракти за полутечен природен газ (LNG), сподели Иванов.

Ръководството на КЕВР ще направи среща със служебния министър на енергетиката, с цел да се потърсят следващи дейности и решения за облекчение на потребителите на природен газ. Особено значимо е да се вкара оптимално бързо употребата на интерконектора Комотини-Стара Загора, защото това ще докара до понижаване на цената на природния газ - първото от много месеци насам, предвижда Иванов.

Вратата към " Газпром " не е затворена

Междувременно ръководителят на Съвета на шефовете на " Булгаргаз " Иван Топчийски също разяснява, че за по-ниска цена на природния газ може да се приказва единствено при дългорочни контракти. Шефът на " Булгаргаз " акцентира и че вратата към " Газпром " не е дефинитивно затворена. " Въпреки че сега няма доставки, към момента текат диалози. Ние не знаем по какъв начин ще се развие кореспонденцията, само че има възможност за обновяване на доставките. Това е един проблем, който не е затворен изцяло. Става дума за контракта, който имаме до края на годината. Хипотетично е допустимо те да трансформират изискванията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има опасности за " Булгаргаз " при смяна на изискванията ", съобщи Топчийски.



Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР