От януари в Европа най-вероятно ще има нови правила относно

...
От януари в Европа най-вероятно ще има нови правила относно
Коментари Харесай

ЕК планира сертификатът за ваксинация да важи 9 месеца

От януари в Европа най-вероятно ще има нови правила по отношение на валидността на имунизационните документи.

Еврокомисията предложи документът за имунизация да важи 9 месеца след втората доза, а за изцяло имунизирани да се считат хората с трета доза. Все още документите за имунизирани са безсрочни, а за преболедували важат 6 месеца. В България документът на преболедувалите бе продължен за една година, само че точно с ангажимента, че не важи за останалите страни в Европейски Съюз.

Комисията реши също документите за ваксина, която не е утвърдена в Европейски Съюз, да се признават по избор на управляващите в обособените страни.

Преди ден Европейската организация по медикаментите разгласява данни, че имунитетът след имунизациите отслабва след 6 месеца.

Еврокомисията е решила да даде спомагателни три месеца на страните да реорганизират имунизационните си акции, тъй че имунизираните да имат опция да си сложат бустер и да продължат да пътуват. Така се получава срокът на годност от девет месеца, изясни еврокомисарят за правораздаването Дидие Рейндерс, който дава отговор и за свободното пътешестване.

Засега валидността на документите на хора с бустерна доза няма да бъде обвързана със период в очакване на научни данни, които да потвърдят продължителността на имунитета, създаван от подсилващата доза.

Комисията предложи на всички страни да отворят имунизационните си акции за слагане на бустерни дози за цялото си население над 18 години.

Хората, които нямат европейски документ, също ще могат да пътуват, само че ще би трябвало да се тестват преди и след пътешестване и да се самоизолират в карантина съгласно условията на страната, до която пътуват.

Европейската комисия чака новите правила да влязат в действие от 10 януари.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР