От януари до края на юни в южния курортен град

...
От януари до края на юни в южния курортен град
Коментари Харесай

Рекорден сезон в Анталия – дневно пристигат по 100 000 чужди туристи

От януари до края на юни в южния курортен град Анталия са кацнали над 5,52 млн. туристи, сочат данните на провинциалната дирекция по просвета и туризъм, което съставлява 29% нарастване на идващите спрямо миналата година.

Броят на туристите, пристигнали по въздух в средиземноморската туристическа перла на Турция, е скочил с съвсем една трета през първата половина на тази година, съгласно публични данни, което удостоверява упованията на основната за страната промишленост за многолюден летен сезон.

Тази година растежът се дължи на притока на туристи от Европа, изключително от Германия и Обединеното кралство, с изключение на на идващите от Русия, което частично се дължи на рестриктивните мерки за полети, наложени от западните страни поради нашествието на Москва в Украйна.

Миналата седмица министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой съобщи, че Анталия претърпява рекорден сезон, което се удостоверява от обстоятелството, че на нейните летища всекидневно идват към 100 000 задгранични туристи.

Пристигналите от най-големия туристически източник - Русия, са достигнали близо 1,31 млн. души през първите шест месеца, сочат данните, което е с 25,2% повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година.

Германия е на второ място с съвсем 1,2 млн. туристи, отбелязвайки скок от близо 22,3% на годишна база, а Англия е на трето място с 520 569 гости. В топ 10 на страните влизат още Полша, Нидерландия, Казахстан, Румъния, Литва, Израел и Украйна.

Само през юни броят на туристите, пристигнали със аероплан в Анталия, е повишен до над 2,14 млн. души спрямо близо 1,87 млн. души през същия месец на 2023 година

Същевременно формалните данни демонстрират, че през май Турция е посрещнала 4,5 млн. задгранични гости, отбелязвайки растеж от 16,2% на годишна база, което е сигнал за продължаваща динамичност в границите на извънредно значимата промишленост, която служи като жизненоважен източник на доходи за стопанската система.

По данни на Министерството на културата и туризма за интервала януари-май задграничните гости са се нараснали с 23,7% на годишна база и са надхвърлили границата от 14 милиона.

Приходите от туризъм са от решаващо значение, до момента в който президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговото държавно управление се концентрират върху намаляването на бюджетния недостиг, с цел да се оправят с упоритата инфлация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР