От вторник насам вниманието на света е приковано към взривената

...
От вторник насам вниманието на света е приковано към взривената
Коментари Харесай

Разузнаване или офанзива е огънят на Украйна?

От вторник насам вниманието на света е приковано към взривената стена на язовир в Нова Каховка и наводненията, които обгърнаха съвсем 600 кв. км от двете страни на река Днепър.

Преобладават доказателствата, че детонацията, която на 6 юни отпуши водите, е дело на съветската войска, макар обвиняванията от страна на Кремъл към Украйна.

Въпреки че Кремъл отхвърля да е забъркан в разрушаването на язовира, това не наподобява инцидентно. Язовирът и пътят през него представляваха допустима посока на офанзива за украинската войска, която търсеше способи да дестабилизира съветските сили.

Много е евентуално съветските сили, които управляват язовира, да са решили да го взривят, като по този метод отстранен от дневния ред една от плануваните военни интервенции на Киев , който нееднократно е проявявал интерес към тази част на фронта. В края на април украинските военни форсираха реката и заеха позиции в град Олешки, взеха и под собствен надзор няколко от островите в делтата на Днепър, близо до Херсон.

Не са известни военни проекти на Киев за този район и всички тази все още са чисто теоретични. Огромното наводняване обаче направи пътя през реката невероятно, само че руснаците знаеха, че имаше такава опция, декларира Кузан.

Но на изток от зоната на наводненията боевете не престават с нова мощ и на множеството места Украйна държи самодейността.

Започна ли дълго чаканата украинска контраатака тази седмица? Всъщност даже и съветският президент Владимир Путин призна това: " Абсолютно можем да заявим, че това е нахлуване ", сподели той през вчерашния ден. Но дали е по този начин?

В прочут смисъл тя към този момент е в ход от седмици - Украйна организира подготвителни интервенции , нанасяйки артилерийски и ракетни удари по основни съветски логистични обекти надалеч зад фронтовата линия.

Понеделник като че ли предвещава смяна, като дребни отряди от леко бронирани украински елементи се придвижват напред през открити полета към съветските укрепления в Южна Украйна, югоизточно от Запорожие.

" Сега по целия фронт се организира така наречен фаза на бойно разузнаване ", декларира пред BBC военният специалист и ръководител на Украинския център за сигурност и съдействие Сергей Кузан.

Това значи, че сега се прави изследване на съветската защита.

Въз основа на видеоклипове, оповестени в обществените мрежи, някои коментатори обаче допускат, че украинците бързо се сблъскват с проблеми.

" Някъде офанзивата е по-успешна, с малко жертви, а някъде - по-малко сполучлива, там където руснаците дават отпор ", споделя Кузан. Той отхвърля да назове съответни селища - всички те са на юг от Запорожие.

В същия ден съветският министър на защитата Сергей Шойгу съобщи , че съветските войски са отблъснали нощна офанзива на украинците в регион южно от Запорожие, в която по думите му са взели участие 150 бронирани машини и 1500 бойци. Според съветското министерство на защитата 47-ма механизирана бригада на Украйна " се е пробвала да пробие съветските позиции ". Възторг в съветските обществени мрежи провокира и видео с хипотетично погубен танк " Леопард "

Украинските публични лица, които нормално резервират безмълвие за провежданите военни интервенции , направиха редица завладяващи подмятания, в това число и изказването на зам.-министъра на защитата Ана Маляр, която съобщи, че съветските войски " интензивно се отбраняват " край Орехов, 65 км югоизточно от Запорожие. Активни боеве се водят и край Велика Новоселка, по-голямо населено място в Донецка област, западно от Угледар.

Орехов и Велика Новоселка се намират в западните и източните краища на мощно укрепен сектор от фронтовата линия, където съгласно доста анализатори Украйна в последна сметка ще се опита да пробие съветските позиции.

Една от главните цели на украинската войска сигурно ще е това да прекъсне сухопътния кулоар, захранващ цялата южна формация на съветската войска .

И въпреки и в проруските канали в Telegram последните дейности на Украйна да се разискват в детайли, само че и с пренебрежение като нелепост и неоправдана загуба на хора и техника , това не е единственото място, където се водят боеве.

На фрагменти северно и южно от град Бахмут , където се водят едни от най-дългите и кървави сражения през войната, се вижда по какъв начин украинските войски напредват. Това наподобява като опит за обграждане на града и на съветските елементи, които го държат под надзор.

Означава ли това, че украинската контраатака към този момент навлиза в нова и решителна фаза?

В сряда секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и защита Олексий Данилов омаловажи мненията и спекулациите , в това число и за почнало контранастъпление.

" Нищо от това не е правилно ", сподели Данилов пред " Ройтерс " и увери: " Когато стартираме контраатака, всички ще схванат за нея. "

Според Кузан " очевидно е, че нещо се е трансформирало " и фронтът се е раздвижил .

Командването на въоръжените сили на Украйна има разнообразни благоприятни условия, въпреки и редица фактори да лимитират способността на Украйна да се бори - главният от тях е неналичието на изтребители , които да обезпечават въздушна поддръжка на наземното нахлуване. До огромна степен на това се дължи и бавното нахлуване, което изчаква изтеглянето на системите за противовъздушна защита.

Украинските сили са лимитирани и от фактора време, защото тази атака може да продължи не повече от пет месеца, след което есенните дъждове още веднъж биха създали терена непристъпен за тежките бронирани машини.

А по какъв начин ще наподобява триумфът? Ако украинските сили съумеят да пробият до Азовско море, всички съветски елементи на запад от тази линия ще бъдат в уязвимо състояние, изцяло подвластни от снабдителните линии през Кримския полуостров.

Всичко, което ще остане тогава, съгласно Кузан, е да се унищожи Керченският мост , свързващ Русия с Крим, и да се нападат корабите и самолетите, употребявани за транспорт на доставки до полуострова.

" Това ще бъде краят. Но не очаквайте това да се случи скоро. Това ще отнеме месеци ", декларира още Кузан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР