От встъпването си в длъжност се чувствам като на изпит.

...
От встъпването си в длъжност се чувствам като на изпит.
Коментари Харесай

Шалапатова: Нашата амбиция е всички форми на парично подпомагане да бъдат адекватни

От встъпването си в служба се усещам като на изпит. Това съобщи пред БНР общественият министър. 

" Моят първи изпит е пред жителите, които не са задоволени от качеството на работа на обществената система. Това, че към ротацията се постанова да дам по-подробна информация за мен е нещо разумно. 

По-важно е дали след ротацията политическите водачи ще потвърдят посоката, която считаме, че е вярна за обществената система ". 

Работата на екипа в министерството с народните представители е добра, уточни Шалапатова.

" Оставам виновна на първо място към жителите. Ако преценката за моята визия за обществената система се възприема от политическите водачи, аз ще остана все по този начин фокусирана върху действителните резултати ". 

Министър Шалапатова не се усеща лимитирана от 9-те месеца, през които би трябвало да се прави ротация в ръководството. 

" Никога не съм се фокусирала върху бързи борби и бързи победи. Анонсирала съм каква е моята визия за обществената система в България след 3 и след 5 години. Кратък небосвод в никакъв случай не ме е тормозил. Способна съм да  раздробя дълготрайните цели  на по-краткосрочни.

Целта ми е когато хората имат потребност от обществена протекция, те да я получат изцяло. 

В Социалната комисия беседвам с всички депутати. Важно е да има народен консенсус към обществената политика.

Надявам се националните диспути, изключително към идната Стратегия за детето и фамилията, да покажат, че към този момент има политическа зрялост и обединяване към националните цели. 

Политическите диспути са извънредно значими. Готова съм да бъда част от този разговор ". 

Тя коментира случая на измъчваното 5-годишно дете в Пловдив. 

" Ролята на обществената система е да направи преценка кой би трябвало да поеме грижа за детето. Да се вземе поради потенциала и мотивацията на бащата, както и средата, която би могъл да предложи в Германия. Това лишава сред 3 и 6 месеца в най-краткия времеви диапазон. 

Подходът на обществената система е да вземе поради първо мнението на детето.  Второ – капацитета, който вижда  в родителите. Има такава догадка детето да бъде при татко си в Германия. Трябва да се реши по кое време може да стане тази смяна. 

Дотогава то ще остане в Център за настаняване от фамилен вид. Това е една доста добра услуга. Там има среда, близка до фамилната. Социален служащ от центъра е с детето в болничното заведение – нещо, което преди време не се случваше ". 

Все още нямам отчет от Агенцията за обществено подкрепяне и Държавната организация за протекция на детето, който ясно да отбелязва къде са пропуските в докладване на насилието, уточни тя.

" Важно е по какъв начин в бъдеще можем да бъдем по-чувствителни и по-компетентни като професионална общественост и като общество. Носенето на професионална отговорност е водещ фактор в тази ситуация ". 

Министър Шалапатова разяснява и случая на 7-годишното дете, принуждавано да живее в курник и бито от пастрока си. 

" Адаптацията му се случва доста добре. Училището му изигра фундаментална роля. Това не е единствено система, в която децата би трябвало да бъдат образовани. Там могат да бъдат социализирани и възпитани. Амбицията на този кабинет е да демонстрираме по какъв начин системите за човешко богатство - просветителна, здравна и обществена система, би трябвало да работим дружно.

Моят главен приоритет е вложението в качествена фамилна грижа за децата, която е опция, когато родното семейство не може да поставя такива.

След края на годината България няма да има профилирани институции. 

Няма по какъв начин да не възродим супер силата на българското семейство – родно, близки родственици или приемно.

Политиката, която беще водена преди този кабинет по отношение на приемната грижа, е отрицателна.

188 деца са настанени сега в домове. Нашият приоритет е реинтегрирането им и връщането им при близки и родственици, или настаняването при приемни фамилии, както и в Центъра от фамилен вид с интензивна здравна грижа. Подготвили сме доста по-съвременна политика за поддръжка на околните и роднините, на приемните фамилии и на професионалната мрежа към едно семейство. 

Инвестираме над 120 милиона в допълнение в тазгодишния бюджет, с цел да повишим качеството на съществуващите обществени услиги и за откриване на нови ".  

За да имаме една способена и готова мощ в обществената система, би трябвало да има сложна политика, уточни още министър Шалапатова. 

" Досега такава не е осъществена изцяло. Нашият метод беше да изградим стратегически политиката за хората в тази система. Изпълнихме и уговорката си да изработим първата Визия за развиване на човешките запаси в обществената сфера за интервала 2024 – 2030 година. В момента предстои на необятно публично разискване ".

Поставили сме си за цел да повишим привлекателността на специалността, да повишим равнището на подготовка на работещите в обществения бранш и да подобрим изискванията на труд на хората, като преди всичко е повишение на възнагражденията, изясни тя в предаването " Преди всички ". 

Набор от психолози ще подкрепя работата на обществените служащи, " тъй че те да могат да запазят своята професионална нравственос и сензитивност ", добави Шалапатова.

До края на годината може да отчетем първите резултати, предвижда тя.  

В момента сме наследници на политически взимани решения да се раздават пари на калпак, евентуално за печелене на бързи политически дивиденти, изясни общественият министър. 

" Това не е политиката, която аз повеждам. До края на годината ще бъде изработен повсеместен разбор за обществения резултат на всички помощи, които се дават на деца и фамилии. Нашата упоритост е всички форми на парично подкрепяне да бъдат съответни. Тази поддръжка би трябвало да бъде навременна и целенасочена ". 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР