От всички неща, които се появяват през нощта, малко чудовища

...
От всички неща, които се появяват през нощта, малко чудовища
Коментари Харесай

Чудовище в селото: Петър Благоевич, вампирът от Кисилево

От всички неща, които се появяват през нощта, малко чудовища преследват сънищата ни по този начин, както ужасяващият върколак.

(Във видеото може да научите повече за: Мъж гони вампири с танц върху кола)

Почти всяка просвета по света има своя лична версия на вампирите в своя фолклор, само че версията, която множеството от нас познават, произлиза от Източна Европа.

Monster In The Village: Petar Blagojevic, The Vampire of Kisiljevo
— Collective Spark (@CollectiveSprk)
Този район е цялостен с истории за вампири, като да вземем за пример историята на Петър Благоевич, прочут още като " вампира от Кисилево " . В това сръбско село от XVIII в. гибелта на Благоевич провокира боязън и нервност, защото локалните поданици имат вяра, че той се е върнал от гроба, с цел да ловува живите хора.

Легендите описват за мрачните събития при ексхумацията му, разкривайки обезверения опит на общността да се отърве от хипотетичния върколак. Подобни случаи водят до вампирска нервност, която се популяризира в огромна част от Европа, до момента в който не притегля вниманието на писатели като Брам Стокър, който ни дава прословутия Дракула.

Приказката за Петър Благоевич

Петър Благоевич е сръбски селяндур, роден през 1662 година Той прекарва по-голямата част от живота си в сръбското село Кисилова (смятано за актуалното Кисилево) и води напълно незабележим живот до гибелта си (по незнайни причини) през 1725 година

Смъртните случаи не са необичайност в живота на селото по това време, само че необикновеното е, че всеки от починалите има една и съща ужасяваща история за описване. На смъртното си легло всеки от тях твърдял, че е бил удушен от неотдавна умрелия си комшия.

През този интервал се появила и вдовицата на Благоевич, която твърдяла, че той я е посетил през нощта и е изискал опинци (обувки). Скоро по-късно тя избягала от селото и се преместила.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР