От всички многобройни работни места в Америка, това е най-важното.

...
От всички многобройни работни места в Америка, това е най-важното.
Коментари Харесай

Предизвикателствата пред Джером Пауъл като председател на Фед

От всички многочислени работни места в Америка, това е най-важното. На 22 ноември президентът Джо Байдън разгласи, че ще номинира още веднъж Джером Пауъл за ръководител на Федералния запас, когато актуалният му мандат изтече през февруари. След нескончаем развой на асортимент беше успокояващо, че Байдън най-сетне направи очевидния избор, доверявайки се на опита в миг на икономическа заплаха.

Пауъл би трябвало да се изправи пред две огромни провокации. Първото, и надалеч по-належащо, е да укроти инфлацията, която сега се усилва с най-високите си темпове от повече от три десетилетия насам. Пауъл беше справедливо окуражителен за мощния си отговор на миналогодишното закъснение в стопанската система, провокирано от пандемията. Оттеглянето на тласъците обаче ще крие повече рискове.

Преди да увеличи лихвените проценти, Пауъл се ангажира да спре месечните покупки на облигации от Федералния запас, които помогнаха за съживяването на стопанската система през последните 20 месеца. Резервът стартира да понижава покупките този месец, само че е на път да ги спре изцяло до юни 2022 година Това значи, че първото нарастване на лихвите е най-малко след половин година.

Тогава непосредственият въпрос към Пауъл е дали покупките да се понижат по-бързо. В момента, даже в случай че Федералният запас направи това, той към момента изпомпва пари във финансовата система, до момента в който фондовият пазар е на съвсем рекордно високи равнища. Освен това по-ранното привършване с намаляването на покупки на облигации ще даде на Фед повече благоприятни условия. Не е нужно да се ангажира с покачване на лихвите при започване на идната година, само че би било рационално да включи и това в менюто.
Реклама
И въпреки всичко на Пауъл ще му е нужна храброст, с цел да направи това. " Ако ненадейно имате нов график за понижаване и, най-важното, има ясни последствия за лихвите, вие хвърляте заровете по отношение на реакцията на пазара ", споделя Кришна Гуха от консултантската компания Evercore ISI. Но придържането към последователно стягане, до момента в който инфлацията скача все по-високо, е също толкоз огромен хазарт.

Другото огромно предизвикателство за Пауъл е да дефинира ролята на централната банка на фона на непрекъснато възходящите условия към нея. Алтернативният претендент за управлението на Федералния запас беше Лаел Брейнард, шеф в борда на запаса, която беше желана от прогресивното крило на Демократическата партия. Байдън я номинира за заместник-председател, което ѝ дава повече въздействие. Тя и Пауъл имат разнообразни възгледи по три въпроса, които в този момент излиз2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reservedат на напред във времето.

Първо, при Пауъл запасът отстрани най-тежките правила, въведени в банковата система след световната финансова рецесия от 2007-2009 година Тази дерегулация завоюва на Пауъл омраза с левите демократични политици, а Брейнард постоянно гласуваше срещу решението. Сега, когато тя е на второ място след Пауъл, сигналът е, че регулациите може да се затегнат.

По отношение на климата Пауъл сподели, че световното стопляне крие стопански опасности, само че не е огромен фактор за личните решения на централната банка. Това е целесъобразно: Федералният запас би трябвало да остави околната среда най-вече на други елементи на държавното управление. Но Брейнард желае климатът да попада по-забележимо при решенията Фед. Пауъл би трябвало да удовлетвори това искане.
Реклама
По сходен метод Брейнард прикани Фед да пусне " цифрова валута на централната банка ", с цел да подсигурява, че доларът ще остане преобладаващата международна валута. Позицията на Пауъл е, че той желае Федералният запас да изследва в допълнение въпроса, като съобщи, че е по-добре да си прав, в сравнение с да си пръв. Поне няма потребност да се тормози, че ще бъде пръв: Китай към този момент е много по-напред от Америка в цифровата конкуренция.

Накратко, Пауъл ще има препълнен дневен ред през втория си мандат. На върха на листата е преодоляването на инфлацията без срив на стопанската система. Време е за работа.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР