От всички места, на които може да ви ужили пчела,

...
От всички места, на които може да ви ужили пчела,
Коментари Харесай

Жило на пчела в очната ябълка на мъж: Ужасяващ случай разкрит от болница в САЩ

От всички места, на които може да ви ужили пчела, очната ябълка би трябвало да е едно от най-ужасяващите.

Рядък случай от очната болница " Уилс " в американския щат Филаделфия споделя за ужасяващата история на 55-годишен мъж, на който в дясното око се забило жило на пчела.

В деня на ужилването мъжът потърсил помощ в локалното незабавно поделение, което неотложно направило всичко допустимо да в профил казуса. Незнайно за какво медицинският личен състав на болничното заведение не съумява да в профил цялото жило. Голяма част от сходния на копие придатък към момента е останал вграден в ириса на окото на пациента.

Horrific Bee Sting Leaves Barbed Stinger Hiding in a Man’s Eyeball: ScienceAlert
News, Science & Tech, Trending
— bitckoni (@bitckoni072051)
Два дни по-късно зрението и болката на мъжа се влошили доста. Съдовете на десния му ирис почнали да кървят и той едвам виждал с нараненото си око. Единственото, което успява да направи, когато затваря невредимото си око, беше да преброи пръстите си.

Страхувайки се за зрението си, мъжът се отправил към офталмологична клиника.

За да схванат какво се случва, експертите в клиниката употребявали флуоресцентно багрило, с цел да оцветят роговицата на възпаленото око. Под профилиран микроскоп с ярка светлина екипът разкрил дребен, пробождащ обект, вграден в транспарантната тъкан сред ириса и склерата, или бялата част на окото.

Тънката лигавица, която покрива и смазва склерата, била възпалена и имала разширени кръвоносни съдове. Същевременно роговицата, която покрива зеницата и ириса, също била подута.

Офталмолозите в клиниката употребявали ювелирна пинсета, с цел да извадят останалата част от дребното непознато тяло от окото на мъжа. След това на пациента били предписани капки за очи с антибактериално лекарство и стероиди.



Пет месеца по-късно зрението му се е подобрило до малко по-малко от съвършените 20/25.

" Очните ужилвания от пчели изискват ориентиране към офталмолог заради тежкото инфектиране, което може да възникне вследствие на пострадването, както и заради опцията за задържане на жилото в окото ", предизвестяват офталмолозите от болница Wills Eye Hospital Талия Шошани и Зеба Саид.

Ужилванията от пчели и оси непосредствено в окото са необичайност, като в научната литература са оповестени единствено дребен брой случаи. Без незабавна консултация уврежданията могат да бъдат " опустошителни за очното здраве и зрителните функционалности ", настояват специалистите от Американската академия по офталмология.

Специалистите изясняват, че жилата на пчелите и осите са бодливи, което значи, че те са рискови за тъканта на окото. Нещо повече, те отделят и отрова, която може да проникне надълбоко в гелообразната обвивка на окото, да изложи задната част на очната ябълка на отрови и да провокира имунна реакция.

Всъщност от време на време, в случай че пчелата бъде откъсната от жилото си, част от коремчето ѝ също може да се окаже в окото.



Отстраняването на жилото може да спре имунната реакция на организма и да усъвършенства признаците, само че това може да не е належащо или целесъобразно във всички случаи. Приблизително 90% от отровата на пчелата се инжектира през първите 30 секунди от ужилването и в случай че бодливото жило не може да бъде елементарно отстранено или се постанова интервенция, някои офталмолози считат, че то би трябвало да се остави там, където е, от боязън да не нанесе повече вреди.

Има няколко случая, при които жилата остават забити в окото и макар съществуването на непознат обект зрението е непокътнато.

В изследване на случай, оповестено през 70-те години на предишния век, да вземем за пример, един пациент е имал пчелно жило, забито в роговицата му в продължение на 28 години, без да има проблеми със зрението.

В този неотдавнашен случай за благополучие жилото е било отстранено, без да аргументи спомагателни увреждания.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР