От всички гигантски проекти на президента Реджеп Ердоган този е

...
От всички гигантски проекти на президента Реджеп Ердоган този е
Коментари Харесай

Канал Истанбул – ще има ли изкуствен дубликат на Босфора?

От всички великански планове на президента Реджеп Ердоган този е най-мегаломанският: неестествен воден път, дублиращ Босфора, който би трансформирал европейската част на Истанбул в остров. Какво се крие зад " Канал Истанбул "? Дойче веле търси отговор на въпроса през погледа немските медии.

За турския президент това ще бъде сбъдната фантазия, а кметът на Истанбул приказва за " ликвидиране " и " изменничество " по отношение на града, показва " Зюддойче цайтунг ". Самият Реджеп Тайип Ердоган преди десетина години беше определил като " налудничава " концепцията за нов неестествен воден канал в Истанбул, който да разтовари Босфора. Тогава се твърдеше, че планът е прекомерно безценен, ще навреди на природата и околната среда, а и този канал в никакъв случай няма да бъде издигнат.

После всичко заглъхна, с цел да възкръсне концепцията през днешния ден още веднъж: президентът Ердоган разгласи, че през 2020 година ще стартира построяването на изкуствения воден път " Канал Истанбул ", свързващ Черно с Мраморно море. Съоръжението ще бъде с дължина 45 километра, на широчина и дълбочина надлежно 150 и 21 метра.

Цяла Турция приказва за това

Турското министерство по околната среда и градоустройството е излязло в края на март с позитивна оценка за Оценка на въздействието върху околната среда. В същото време кметът на Истанбул Екрем Имамоглу твърди, че планът може да остави града без питейна вода, защото бъдещият канал ще унищожи вододайната зона на 16-милионната турска метрополия. Според учени, планът би довел също до загуба на милиони квадратни метра гора и аграрни земи.

След като преди няколко дни кметът на Истанбул Имамоглу оповести негативното си отношение към " налудничавия план " на Ердоган, цяла Турция приказва за това. През 17-годишното ръководство на настоящия президент " Канал Истанбул " е може би най-мегаломанският от всички досегашни планове на Ердоган, разяснява на собствен ред " Тагесцайтунг " (ТАЦ). Според изданието, в случай че каналът фактически бъде издигнат, както е планувано - в западната част на града в посока към България - европейската част на Истанбул ще се трансформира в остров: на север тя ще граничи с Черно море, на изток - с Босфора, на юг - с Мраморно море, а на запад - с новия канал. Така 8 милиона души могат да се окажат в капан при едно бъдещо земетресение в региона, показват още критиците на плана.

Политически план

По данни на истанбулската Служба по кадастъра, по продължение на планувания терен на бъдещото оборудване в последно време на безценица са били разпродадени 30 милиона квадратни метра земя - повече от площта на целия остарял град на Истанбул - която земя строителният план ще оскъпи неимоверно. Купувачите са компании от Катар, Кувейт и Саудитска Арабия. Дали пък по този метод Ердоган не обслужва арабските си другари ислямисти, пита ТАЦ. В тази връзка турски политици от опозицията приказват за един тип воден канал на " мюсюлманското приятелство ".

Всичко това във всеки случай подхранва подозрението, че " налудничавият план " на Ердоган в действителност е политически план, както и една гигантска нечиста сделка със земя - за сметка на Истанбул и неговите жители, показва още немското издание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР