От вот на вот, в няколко избирателни района на страната

...
От вот на вот, в няколко избирателни района на страната
Коментари Харесай

Епичните лидерски битки на парламентарните избори завършиха с изненади

От избор на избор, в няколко изборни региона на страната се водят борби, в които обичайно вземат участие водачите на партиите, които, също по традиция, са водачи на листите. На тези трети за една година изключителни парламентарни избори обаче имаше доста изненади, изключително в огромните региони. Там „ “ лиши шампионата, което ГЕРБ години наред държеше.

Равносметката: " Продължаваме промяната " е първа политическа мощ в 14 региона на страната, включително и трите на София – град (23-и, 24-и и 25-и). Те държат и огромни градове като Бургас, Варна и Пловдив.

ГЕРБ-СДС печелят в 12 региона, измежду които София-област, Габрово и Благоевград. Движение за права и свободи е първа по резултат в 5 региона - в Кърджали, Разград, Търговище, Силистра и Шумен.

Спор няма, че най-интересната лидерска борба се разигра в емблематичния 25 МИР в София . Да напомним, че той обгръща регионите Банкя, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Надежда, Нови Искър и Овча Купел.

До 2013 година 25-и МИР е най-големият, с най-вече население софийски избирателен регион с 13 мандата и на второ място в България, наедно с 2-ри МИР Бургас и след 3-ти МИР Варна с 14 мандата. На извършените на 12 май 2013 година избори за народни представители от региона са определени 14 депутати, с което 25-и МИР отстъпва водаческото място в столицата на 23-ти МИР (тогава с 16 мандата) и остава на трето място за страната, още веднъж наедно с Бургас и след Варна (15 мандата).

Ицо Хазарта против Бойко Борисов

В 25 МИР на тези избори дългогодишният любимец и водач на ГЕРБ беше преместен от претендента на „ Продължаваме промяната “ рапъра (Христо Петров). Той лиши шампионата на Борисов с над 32 % поддръжка. Лидерът на ГЕРБ събира малко над 26 % от гласовете. Следва " Демократична България ", водена от Елисавета Белобрадова и чак тогава се подрежда водачът на Българска социалистическа партия с малко под 9,5 % поддръжка. Да кажем, че в 25-и МИР Борисов постоянно досега е побеждавал. Това е единственият столичен регион, в който ГЕРБ остана първа мощ даже на предходните два парламентарни вота.

В 23 МИР – София още веднъж печели „ Продължаваме промяната “. Там първата позиция е за с над 36 % от гласовете. Лидерът на Съюз на демократичните сили Румен Христов остава втори с близо 22% поддръжка. " Демократична България " и са трети, а Българска социалистическа партия с Христо Проданов остават четвърти.

Особено забавен беше лидерският конфликт в Пловдив – град . Там се състезаваха от „ Продължаваме промяната “ с Бойко Борисов (ГЕРБ), Тошко Йорданов („ ИТН “), Кристиан Вигенин (БСП) и Христо Иванов (Демократична България). Там Кирил Петков победи Бойко Борисов с резултат над 33 % поддръжка против малко над 25 на 100 за ГЕРБ-СДС. има към 10 %, Кристиан Вигенин – към 9% и Христо Иванов с малко над 7%.

Припомняме, че в Пловдив-град партията на Борисов и той персонално (условно казано) завоюваха вота на 4 април. На 11 юли обаче с малко там ГЕРБ загуби от „ ИТН “, чийто лидер бе Тошко Йорданов.

Междувременно стана ясно, че Кирил Петков е пръв и в 24 МИР-София .

Христо Иванов против Делян Пеевски

Лидерски конфликт на вербално равнище във Велико Търново по този начин и не се състоя, макар педизвикателствата за спор, който съпредседателят на „ Демократична България “ насочи към лидера на листата на Движение за права и свободи. В едно от дребното си изявленията Пеевски сподели, чее подготвен да се яви на спор „ не с Христо Иванов, а с началника му Иво Прокопиев. Той е същинският олигарх “ Христо Иванов отговори с апела „ Нито глас за Пеевски “, само че съдейки по резултатите, не всички са показали съпричастие. В последна сметка във Велико Търново последната дума имат процентите: " Продължаваме промяната " измести досегашния любимец, някогашния здравен министър Костадин Ангелов. Българска социалистическа партия и " ИТН " заемат третата и четвърта позия. А Делян Пеевски от Движение за права и свободи е реализира по-добър резултат от съпредседателя на " Демократична България ". Йордан Терзийски от Политическа партия е с малко над 25%, следва Костадин Ангелов от ГЕРБ с над 21%, трети е Явор Божанков от Българска социалистическа партия с съвсем 15,5%. Четвърти е Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ с съвсем 11%, пети - Делян Пеевски с над 8,6%. Христо Иванов е едвам седми с малко над 4%.

Цонева против Цонев

Нещо като микросблъсък се състоя и в Пазарджишка област . Там „ Демократична България “ разпореждаха очаквания на, която алегорично се изправи против, който водеше листата на Движение за права и свободи. В Цонева разкри, че Движение за права и свободи прави опити за следен избор с преносими урни и показа, че в пазарджишкия административен съд по тази причина. „ Засякохме се с лидера на листата на Движение за права и свободи Йордан Цонев в Пазарджик и очи в очи му споделих, че ще срещне страхотния ни отпор. И ние с нашите представители в тези комисии, с нашите покровители, с делата, които водим против основаването на такива секции, ще се противопоставим доста остро на тази технология за управление на вота “, сподели тя.

В последна сметка в Пазарджишка област обединението ГЕРБ-СДС печели предварителните парламентарни избори с поддръжката на малко над 26 на 100 от гласовете на гласоподавателите. Втора политическа мощ е Политическа партия " Продължаваме промяната " с над 21,13 %. В Пазарджишко Движение за права и свободи изпреварва минимално " Българска социалистическа партия за България " и е на трета позиция във вота за народни представители.

Двете политически обединения са получили надлежно към 13% от гласовете и се разминават със стотни. За " ИТН " са дали своят вот съвсем 10% от гласоподавателите, а за партия " Възраждане " - 4,08.

В 13-и МИР-Пазарджик под четирипроцентовата преграда остават " Демократична България- Обединение " и " Изправи се БГ! Ние идваме ".

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР