От вчера вулканът е изхвърлил газ и пепел към 40

...
От вчера вулканът е изхвърлил газ и пепел към 40
Коментари Харесай

В Индонезия се активизира още един вулкан, 6500 жители са евакуирани

От през вчерашния ден вулканът е изхвърлил газ и пепел към 40 пъти, като стълбовете пара са се издигали на височина от 500 до 1500 м
Около 6500 поданици на индонезийския остров Флорес бяха евакуирани, откакто в последните дни вулканът Леуотоби Лаки-лаки бълва гъсти облаци кафеникава пепел, оповестиха през днешния ден управляващите, представени от Асошиейтед прес. Засега не се оповестява за жертви или за съществени вреди.

Връх Леуотоби Лаки-лаки, висок 1584 м, е единият от два " вулкана близнаци " в региона Флорес Тимур, провинция Източна Нуса Тенгара. Другият се назовава Леуотоби Перемпуан. В последните Леуотоби Лаки-лаки се засилва. От през вчерашния ден вулканът е изхвърлил газ и пепел към 40 пъти, като стълбовете пара са се издигали на височина от 500 до 1500 м.

Жителите на околните села бяха подслонени у свои родственици или в евакуационни центрове, откакто предишния вторник управляващите покачиха степента на паника поради вулкана до най-високото ниво.

Властите приканват локалното население, както и туристите, да стоят надалеч от зоната в радиус от 4 км от вулкана.

Леуотоби Лаки-лаки е един от 120-те дейни вулкана в Индонезия - архипелаг с население от 270 милиона души, който се намира в региона на тихоокеанския Огнен пръстен - мощно сеизмична зона, където се сблъскват тектонични плочи.

Пак вчера на индонезийския остров Суматра, за повторно от декември предходната година насам, изригна вулканът Мерапи. Той избълва пепел в небето на височина от съвсем километър и половина. Няма данни за жертви. Домовете и растителността наоколо бяха покрити с гъста пелена от вулканична пепел. От петък до момента са евакуирани минимум 100 поданици. Властите предизвестяват, че е допустимо да изригне и лава и да засегне региони в радиус от 4 километра и половина към кратера.

Преди месец, когато вулканът също изригна, починаха минимум 20 души.

Вчера изригна и вулкан на полуостров Рейкянес в Югозападна Исландия. Няколкото десетки поданици на Гриндавик бяха евакуирани, броени часове преди началото на изригването. Лавата погълна цели здания. Това е петото изригване на вулкана от 2021 година насам.



Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР