От вчера се съобщава за интензивни боеве между украинските сили

...
От вчера се съобщава за интензивни боеве между украинските сили
Коментари Харесай

Какво знаем за украинското настъпление в Херсон

От през вчерашния ден се оповестява за " интензивни боеве " сред украинските сили и съветската войска, които се водят в " съвсем цялата " окупирана южна Херсонска област, където силите на Киев са почнали контраатака, само че изясненост към въпросното нахлуване няма.

Ето какво е известно до момента за настъплението на ВСУ в Херсонска област.

В утринната си сводка на Генералният щаб на ВСУ, както и през вчерашния ден, резервира безмълвие по тази тематика. Официални представители и държавни чиновници като губернатора на Николаевска област Виталий Ким приказват за продължаващи сражения и оферират сводките на украинското министерство на защитата да се употребяват като ориентир. Вчера съветското министерство на защитата съобщи, че украинската атака се е провалила, а през днешния ден съобщи, че при разгрома на настъплението на украинските войски в направлението Николаев - Кривой рог и други посоки, осъществено по персонална заповед на президента на Украйна Володимир Зеленски, съветските сили са унищожили за един ден 48 танка, 46 бойни машини на пехотата, 37 други бронирани бойни машини, 8 пикапа с тежки картечници и над 1,2 хиляди украински военнослужещи.

При отблъскването на настъплението, съветските войски са разрушили и частите на 128-а обособена планинска щурмова бригада, трансферирани от Западна Украйна за присъединяване в интервенцията - 5 от бойците й са се предали.

Западни източници настояват, че няма съответна информация за това къде са съумели да напреднат украинските войски. Въпреки това са се нараснали ракетните офанзиви против съветската логистика (напр. мостове над река Днепър).

Тази заран английското разузнаване настрана уточни усилване на съветската защита в региона на Херсон, където стои обединена формация от Източния и Южния боен окръг.

Британците считат, че в случай че бъде открита съгласуваност сред тях, съветската опозиция против настъплението на ВСУ ще бъде устойчива.

Американският институт проучване на войната загатва слуховете за освобождението на пет селища, които се популяризират в медиите. Но написа, че няма публично удостоверение за това.

Селата, за които Си Ен Ен (позовавайки се на източници от украинското командване) оповестява, че са освободени, са Сухой Ставок, Новодмитровка, Архангелское, Томина Балка и Правдино. Не е ясно дали информацията за освобождението им дава отговор на действителността - изключително що се отнася до Томина Балка, която е в тила на съветските сили и много надалеч от фронтовата линия.

Оперативното командване " Юг " нито отхвърля, нито удостоверява освобождението на тези села.

Руските военни канали в Telegram пишат, че украинските въоръжени сили са атакували Олгино и Високополие откъм Кривой Рог, само че несполучливо.

Основните сражения, съгласно техните отчети, се развиват на запад, в региона на Давидов Брод, в случай че се съди по отчетите на съветските военни репортери. Те пишат, че Русия вкарва в борбата въздушнодесантни войски и разполага спомагателна артилерия.

Те настояват също, че мобилизирани от самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР са напуснали позициите си край Давидов Брод през вчерашния ден, което е разрешило на украинските въоръжени сили да напреднат с няколко километра и да завладяват Сухой Ставок. Пролуката в защитата е трябвало да бъде затворена със силите на десантни подразделения.

По данни на съветските военни телеграми от тази заран фронтът откъм Николаев наподобява по следния метод:

Западно от Херсон се водят боеве в региона на Посад-Покровское на линията Петровское-Правдино (която съгласно руснаците е прекосявала от едни ръце в други, само че в този момент е под съветски контрол). Сражения се водят и край Солдатское.

На северозапад ВСУ са достигнали до Любомировка и село Терновие Поди, което в този момент е под контрола на украинската войска.

На юг от Николаев, откъм Кирово, Украйна настава към Александровка, която неотдавна беше завладяна от Руската федерация. Но борбите там към момента не са толкоз интензивни, колкото на други места.

В същото време руснаците настояват, че заради плътния съветски артилерийски огън от Сухой Ставок украинските войски са се изтеглили и в този момент там има " сива зона ", само че боевете не престават.

Украйна не удостоверява тази информация и се въздържа да разяснява хода на офанзивата. Ясно е, че дейните дейности на украинската войска в действителност са почнали. И то в три съществени направления: от Кривой Рог, в региона на Давидов Брод (към Берислав-Нова Каховка) - и от Посад-Покровское към Херсон (това е най-близкият до Херсон сектор от фронтовата линия). Продължават и интензивните офанзиви на украинските въоръжени сили против връзките през реките Днепър и Ингулец.

Боевете не престават. Очевидно е прекомерно рано да се приказва за изхода от борбата.

Междувременно минимум петима души са били убити през днешния ден, а седем - ранени, при съветски обстрели на центъра на Харков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР