От вчера има покачване на доставните цени. Големият въпрос е

...
От вчера има покачване на доставните цени. Големият въпрос е
Коментари Харесай

Марияна Кукушева: Отпадането на ДДС е много социален вариант, който устройва бизнеса

От през вчерашния ден има повишаване на доставните цени. Големият въпрос е ще има ли български хлебари. За да се образува себестойността на хляба, въздействат нарасналите разноски на енергоносителите, предстоящо нараснал разход на газта, нараснал разход на брашното, маята, опаковки и не на последно място - цената на човешкия труд. Това сподели за Bulgaria ON AIR ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева.

Тя уточни, че два субекта са виновни за цената на хляба. Единият е страната с нейните 20% Данък добавена стойност. Вторият индивид са комерсиалните вериги, които поставят своя марж върху доставната цената и по този начин образуват пакета.

" Надценката на продавачите е от 20 до 40%. Непозната надценка за най-бързо оборотната храна - с такива маржове в Европа не се работи. Отпадането на Данък добавена стойност е доста обществен вид, който устройва бизнеса. Това би означавало 20% поевтиняване на продукта. Потребителят незабавно ще усети понижаване на цената с 20%. Абсолютно ултимативно си разрешаваме да сложим спомагателни условия. Ако държавното управление не отпусне обезщетения за цената на тока и газа за идните месеци, ще има следващо повишаване на цената на хляба ", добави още Кукушева.

„ В момента всеобщо се затварят дребни пекарни и огромни фабрики, тъй като не могат да устоят на икономическите условия. Организация на обединените нации съобщи, че ще има огромен дефицит на хранителни първични материали. В система на недостиг цените се повишават без прогноза. Никой не може да планува до каква степен ще стигне цената на пшеницата. В България нямаме снабдителен проблем във връзка с зърнени култури. Обезпечени сме с пшеница до годишна продукция 2023 година Зърнопроизводителите споделят, че техните първоначални индустриални разноски са нарастване с 50% ", сподели още Кукушева.

Според нея има безспорен срив на потреблението в последните 2-3 месеца, а българите пребюджетират своите пари във връзка с храната.

" Г-н министър председател, богатите не ядат на ниска цена самун. Социалната роля на едно държавно управление е най-вече да нахрани бедните, а в България те са над 50% ", обърна се Кукушева към Кирил Петков.

От сектора желаят допустимо най-бързо да получат гаранции за обезщетения за тока и газта, както и диференцирана ставка за главните хранителни артикули. В противоположен случай гладът ще се настани трайно в нашето общество, предизвести Кукушева.

Тя не има вяра да има таван в цената на газа и дефинира този вид изявления като популистки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР