От вчера България е официален член на Шенген по въздух

...
От вчера България е официален член на Шенген по въздух
Коментари Харесай

Важен аспект на въздушния Шенген

От през вчерашния ден България е формален член на Шенген по въздух и море. Какво значи това за транспорта на деца?

След 31 март родител, който пътува с детето си без другия родител, няма да се постанова да показва нотариално заверена декларация за единодушие детето да пътува в чужбина. Такава е практиката вътре в шенгенското пространство. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от районния съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Досега не се позволяваше овакантяване на страната на малолетни и малолетни лица, които нямат нотариално заверено документално единодушие за пътешестване в чужбина от своите родители, настойници или попечители, според българския Закон за персоналните документи, пропомня businessnovinite.bg.

Въпреки че към този момент нужна декларация за единодушие, детето не може да пътува зад граница без интернационалния си паспорт. При издаването му се изисква единодушието и на бащата, и на майката - точно това е моментът, в който двамата родители афишират единодушието си детето им да пътува в шенгенската зона.

При младежите над 14 години, само че под 18 година паспорт не е необходим, защото по закон те към този момент имат издадени персонални карти.

Макар с изключение на декларацията да е отпаднала и граничната инспекция, всеки пасажер на летището и пристанището може да бъде спрян за информация не от граничари, а от униформени служители на реда. Това ще са типичните инспекции, каквито се вършат и навътре в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР