От Възраждане“ внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона

...
От Възраждане“ внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

ПП „Възраждане“ ще се бори с „изборния туризъм“ с нов законопроект

От „ Възраждане “ внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация , заяви пред жители националният представител Маргарита Махаева .

Целта на импортираното предложение е да се постави завършек на злоупотребите на лицата, които правят фиктивна адресна регистрация , нормално когато наближават избори , без действително да живеят на този адрес.

Практиката демонстрира, че към идни избори стартира всеобща регистрация на цели фамилии и проведени групи от чужбина, като в някои жилища броят на записаните доближава до 20 и повече души. Всичко това основава предпоставки за корист с право и съществени подозрения в изборните резултати на всички досегашни избори.

Парадоксално е, само че се позволяват регистрации на лица даже на поляни и ниви – места, където дори няма жилищни постройки или даже бунгала. Не е загадка за длъжностните лица по регистрацията, че такива места няма по какъв начин да бъдат населявани за жилищни потребности, само че от години този проблем се неглижира и регистрациите се позволяват. Също по този начин при подаване на заявки не се правят инспекции какъв брой лица има регистрирани на съответния адрес.

Сегашната редакция на Закона за гражданската регистрация дава редица отворени порти за осъществяване на такива нарушавания и съвсем никакъв надзор от страна на администрацията, което и постанова актуалното законодателно предложение с промени.

От „ Възраждане “ оферират комисията, която прави нужната инспекция , да посещава на място адреса, с цел да се увери, че мястото е действително и в действителност населявано и то от законоустановения брой жители и в случай че реши, че не дава отговор на законовите условия, да не позволява съответната регистрация. Също по този начин политическата организация предлага увеличение на глобите на длъжностните лица, които позволяват сходни нарушавания. Практиката демонстрира, че заявки за адресна регистрация се показват постоянно от едно лице, което носи със себе си заявки за вписване на няколко лица, без да показа нотариално заверени пълномощни, каквото е законовото условие.

Ако се одобри законопроектът, ще се даде опция на притежателите на недвижими парцели да изискват изтриване на адресната регистрация на лица, обитавали на адреса на парцела, само че които не са се дерегистрирали от него. Тоест всяко лице ще бъде действително задължено да актуализира в период непрекъснатия или сегашния си адрес , защото никой не би могъл да остане без каквато и да е адресна регистрация. Това от своя страна ще поддържа фактически настоящ указател на популацията.

С този законопроект ще има опция за регистрация по непрекъснат адрес на база подписан контракт за наем . Това, от една страна, ще сътвори редица облекчения на дългогодишни наематели, а от друга, ще се осветлят самите контракти за наем, които в огромната си част не са регистрирани от притежателите за укриване на приход от наем. С предложенията на „ Възраждане “ ще се постави завършек на така наречен „ избирателен туризъм “ .

ПП-ДБ питат: Знае ли Община Пловдив кои са нейните парцели и по какъв начин да ги резервира за пловдивчани?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР