От Възраждане предлагат проучване на кръга около Пеевски, а от

...
От Възраждане предлагат проучване на кръга около Пеевски, а от
Коментари Харесай

НС създаде комисия Нотариуса, Рашков иска да включат и Пепи Еврото, ИТН - Алексей Петров

От " Възраждане " оферират изследване на " кръга към Пеевски ", а от Българска социалистическа партия - да последват законови промени
Депутатите образуваха краткотрайна парламентарна комисия за нерегламентираното въздействие върху правосъдната система, обязаност на представители на правосъдната власт, както и за активността на групата към убития Мартин Божанов - Нотариуса. За ръководител беше определен Никола Минчев от ПП-ДБ. Двата плана бяха импортирани от ПП-ДБ и от ГЕРБ и Движение за права и свободи, а решението беше обединено.

По време на дебатите, траяли повече от три часа, някогашният вътрешен министър Бойко Рашков се изрече скептично, че тази комисия ще докара до значителен резултат и предложи обсегът й да включва и активността на групата към Петър Петров - Еврото. Има Такъв Народ настояха да се разшири и с изследване на ролята на Алексей Петров за основаване на държавното управление, а " Възраждане " оповестиха пред медиите, че оферират краткотрайна комисия за " кръга към Пеевски ".

" Предлага се да сътвори поредна парламентарна комисия, те са безусловно неефективни заради намесата на всякакви ползи. Опасявам се, че и в този момент ще стане по този начин ", сподели Рашков. Той уточни, че " убийството на един човек на доста ниско равнище в корупционната скица " и частен магистратски клуб не може да са предмет на заниманието на един парламент.

" Този върховен орган желае още веднъж да хвърля пепел и прахуляк в очите на българския жител. Клубът се явява единствено една дребна спирка по пътя на корупцията в страната. И какво, като ги установим - ще ги изброим поименно, и какво от това? А дори и в чужбина е известно, че България е разяждана от корупция във всички управляващи ", сподели някогашният началник на следствието. Той нападна и ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски, като съобщи, че от чужбина са ни го показали. " Представители на това уродливо държание има тук и измежду нас, едното е тук и водачества. И ще поеме водачество на една политическа партия, господин Пеевски. И ще работим в комисия с такива лица, които стоят на върха ", съобщи Рашков.

Той добави, че корупцията обгръща равнища на държавната власт, а не вижда в проекторешението сходна посока на комисията. По думите му тя би трябвало да се занимае освен с активността на Божанов - Нотариуса, само че и с " гнездото на корупция ", заформило се към фамилията на Петър Петров - Еврото и някогашната му жена. Рашков призна, че до момента в който е бил вътрешен министър се е срещал с хора в министерството, които са се оплаквали, както от Нотариуса, по този начин и от Пепи Еврото.

" Една част от тях направиха недоволства от държанието на Божанов. И арбитър Цариградска, Бакалова и други бяха единствено част от тези, които говореха по тази тематика. Другата посока беше за един сходен детайл - Петър Петров, по прякор Еврото, който внезапно изчезна. Не проличава от плана да се насочим натам ", откри Рашков. ТОй попита за какво КПКОНПИ не се е заело с парцелите на бившето семейство в Гърция и хвърли обвинявания към някогашния основен прокурор Сотир Цацаров, по чието време Петър Петров се издигнал от редови прокурор до зам.-шеф и след това началник на Столичната следствена работа.

Гроздан Караджов от Има Такъв Народ похвали Бойко Рашков за позицията. " За разлика от тишината във вашия ъгъл, ние ви приветстваме и бихме желали да се стигне до сърцевината на казуса в правосъдната система. Хранителната верига на тази корупция в България и незаконните вмешателства в изпълнителната и правосъдната власт е една и съща - горе на върха са политици ", сподели депутатът от " ИТН ".

От Има Такъв Народ оферират комисията да разшири предмета на активността си и да проверява " ролята и мястото на Алексей Петров, Кирил Петков и татко му в сформирането на това държавно управление и уговорките, които са поемани в интерес на проведената престъпност ".

От " Възраждане " считат, че предлагането на Има Такъв Народ е безусловно обосновано. Към публицистичното предложение да се добави и текст, с който да бъде проучено категорично въздействието на хора, включени в т.нар закон " Магнитски ", желаеха от групата.

По-късно в позиция на партията оповестиха, че е неотложно основаването на краткотрайна парламентарна комисия, която да проверява активността на групата към Делян Пеевски.  " Убитият с прякор Нотариуса се е афиширал на всички места като непосредствен с Делян Пеевски, разясняват от партията и припомнят глобата на депутата от Движение за права и свободи по закона " Магнитски ", стимулират се от партията на Костадин Костадинов.

Корнелия Нинова съобщи, че ще поддържат всички начинания в посока на битката с корупцията, защото " в този случай разясняваме класическа форма на октопод ". И в това време се усъмни в успеваемостта на комисията. По думите й се оказва, че доста хора и институции са знаели за активността на убития Божанов, само че не са създали нищо. " Ако този човек не беше погубен, несъмнено този случай щеше да остане потулен ", заключи соцлидерката. Тя направи извода, че прокуратурата е мълчала, когато я е управлявал Иван Гешев, а в този момент мълчи, когато я ръководи Борислав Сарафов, като цитира за последното Надежда Йорданова от Демократична България.

Нинова попита ръководещите " какъв е резултатът от правосъдната промяна ". " Нали я направихте? През Конституцията овладявате прокуратурата, три пъти променяте закона за правосъдната власт. Върхът беше в Наказателно-процесуален кодекс, когато отменихте част от текстовете в Конституцията, признати преди три седмици. Как ще се оправите при такава неначетеност, непросветеност ", разкритикува Корнелия Нинова. " Изразяваме подозрение, че тази комисия ще свърши работа. Тя ще бъде употребена за игра на лобита ", счита лидерката на Българска социалистическа партия. И на собствен ред предложи - най-малко да допишат в плана за комисията, че след приключването на работата й ще създадат законодателни промени.

Мирослав Иванов, който е един от вносителите на плана на ПП-ДБ, отговори на критикуващите, че задачата на тази комисия е да се даде естрада, да се сътвори опция да бъдат оповестени в допълнение обстоятелства и условия, които способените институции вероятно са скрили или са бездействали.

Надежда Йорданова от ДБ обърна внимание, че в България е била допустима обстановка, в която арбитър е бил заплашван в своята правосъдна зала по време на обществено правосъдно съвещание, български магистрати са били обвързани в частен клуб с неразбираеми връзки.

" Още един арбитър е бил заплашван - всичко това е било обществено известно. Българската прокуратура допреди няколко дни мълчи, отхвърля да даде сведения за следствието по сигнала на арбитър Цариградска, Инспекторатът към Висш съдебен съвет мълчи, обвързване на Народното събрание е да откри всички обстоятелства и условия, които са създали тази обстановка допустима и надлежно да вземем законодателно решение за това ", акцентира Йорданова. Тя прикани въпросът да не се политизира, тъй като това не е в полза на българското общество. Новият закон за правосъдната власт ще бъде дебатиран в тази пленарна зала април-май-юни, означи още тя.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР