От въвеждането на две тарифи за цените на тока, водата,

...
От въвеждането на две тарифи за цените на тока, водата,
Коментари Харесай

Две тарифи за ток ще имат хората с няколко имота

От въвеждането на две цени за цените на тока, водата, парното и природния газ ще завоюват най-вече притежателите на повече парцели и тези, които имат по-голям брой измервателни уреди, а не в действителност нуждаещите се. Това са безапелационни политици и специалисти, които разискаха на първо четене препоръчаните от Има Такъв Народ промени в Закона за енергетиката в отрасловата комисия в Народното събрание. Депутатите одобриха с 11 гласа “за " и 2 “въздържали се ", предлаганите текстове, откакто изслушаха представители на институциите, бизнеса и мненията на народни представители, осведоми " Труд ".

В законопроекта е планувано да има две цени за тока, водата и парното. Първата ще бъде по-ниска, само че ще е единствено за избрани количества, които от Комисията за водно и енергийно контролиране (КЕВР) ще дефинират. А втората цена ще е по-висока, като тя още веднъж ще се дефинира от КЕВР. При една от срещите сред бизнеса и ръководещите, компаниите получиха увещание, че втората цена ще бъде близка до доста по-скъпия ток за небитови консуматори и посредством спомагателните доходи от битовите клиенти ще се обезпечат част от средствата за компенсиране на бизнеса за скъпата електрическа енергия.

Предложените промени ще доведат до неравнопоставеност, тъй като едни ще получат две помощи - за ток и за парно, а други, които не употребяват услугите на топлофикациите - единствено една. Освен това има образци, в които три семейства живеят в един парцел и ще получат една обща поддръжка посредством по-ниската цена за тока, а в други едно семейство разполага с пет парцела и може да се възползва от поддръжката пет пъти, стана ясно по време на полемиката преди гласуването.

Все още има и цели етажни собствености с общ топломер, които също няма да могат да се възползват от цената за по-ниско ползване, обясниха още специалистите.

Чрез двете цени няма да се реализира търсеният резултат за подкрепяне на нуждаещите се, уточни депутатът от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Теменужка Петкова. Според нея измененията ще облагодетелстват притежателите на повече парцели, както и богатите хора, които просто ще разделят потреблението си, поставяйки електромер на всеки етаж на къщата си и обособен за басейна да вземем за пример. Затова тя предложи подпомагането на хората за скъпия ток да става с ваучери или по различен по-справедлив метод.

Представителите на бизнеса още веднъж желаеха предвидимост на обезщетенията за скъпия ток, а не компенсациите да бъдат гласувани съвсем в последния миг, с цел да има в действителност резултат от тях.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР