"От уважение към околните трябва максимално да стоим на закрити

...
"От уважение към околните трябва максимално да стоим на закрити
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев огласи кои 2 продукта убиват К-19 и кога болните у нас ще намалеят

"От почитание към близките би трябвало оптимално да стоим на закрити места с маски, тъй като по този начин понижаваме риска за тяхното здраве. Маската държах и тук до последно не поради себе си, а с цел да вардя вас. Вие имате семейство и близки. Това е форма на почитание ", това съобщи в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния действен щаб.

"Преди много хора употребиха маски и август и септември нещата бяха добре. Нещата към този момент са изпуснати обаче ", призна той.

"Целият български народ си спомня, че късната пролет, в случай че не бяха абитуриентските балове и християнските събирания, щяхме да имаме напълно безпроблемно лято ", сподели специалистът.

"Съвсем умерено още юни предупреждавахме за това сега. Съжаляваме, че се сбъдват неприятните прогнози.

Много хора споделят, че докторите вкарват хора преднамерено в лечебните заведения. Постоянно обаче чуваме към този момент, че лечебни заведения не одобряват хора, тъй като нямат място ", изясни той.

"Не виждам в общопрактикуващите лекари предпочитание да вкарат бързи проби ", призна проф. Кантарджиев.

" Преди години, когато цели генерации учехме медицина, беше с цел да оказваме помощ на хората. Когато следвахме, знаехме, че рискуваме нашето здраве и това на околните си, в името на това на обществото. Добре е сътрудниците да си го напомнят това и, че медицината не е бизнес . Образованието също стана бизнес, както и спортът и това не са хубави неща ", сподели той.

" Колегите от Щаба не затваряме и отваряме нищо. Ние просто даваме медицински рекомендации. На уеб страницата на Националния център качих едно проучване на Тексаския университет. Изводите разкриват какво е рисковото държание и къде може най-вече да се болести човек ", поде той.

" Най-големият риск за болест с К-19 са питейните заведения, а малко след тях по заплаха е градският превоз. Трябва човек да пази себе си и фамилията си ", съобщи проф. Кантарджиев.

По думите му, в случай че има болен в фамилията, ограниченията би трябвало да се покачат двойно. "Добре е да има повече дезинфектант вкъщи, в случай че има опция проветряване и постоянно миене на ръцете ", предложи той.

" 40% е вероятността да се заразиш, в случай че има болен в твоето домакинство , съгласно немско изследване. Ако обаче болният носи маска и се съблюдават нужните ограничения, вероятността спада на 30% " , изясни професорът.

Той бе запитан дали учениците би трябвало да минат на онлайн образование още веднъж: " Не би трябвало да си затваряме образованието и стопанската система поради тази зараза , би трябвало да сме деликатни с ограниченията.

Те трябваше да са навременни и да се съблюдават. Лошо е да се вършат и половинчати ограничения. Ако в трамваите се беше следяло всички да са с маски, в този момент нямаше да е такова ситуацията ".

"Като ме видят в градския превоз с маска, хората към този момент ме познават и ми викат "Абе, професоре, стига към този момент с тия маски ". Ама, като е стига, виждате, че са по 1500 случая на ден ", съобщи Кантарджиев.

"Сега най-важното е да не се изпада в суматоха. На закрито ограниченията би трябвало да се съблюдават доста прецизно, стерилизация и дистанцията също ", сподели той и добави:

"Важно е вярното хранене и пиянство на витамини. Редно е да се въоръжим с самообладание. Цифрите няма да спаднат за два дни. Може най-малко след две седмици да забележим по-малко случаи, в случай че се съблюдават ограничения и не се прави на инат ".

" Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, само че първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество в този момент, когато има по-малко слънце ", изясни той.

Кантарджиев призна, че водата за уста, както и содата убиват вирусите. "Колкото повече усилваме хигиената на устата си, рискът от заразяване понижава. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла ", сподели тойл

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР