От утре започва международният конкурс Европейско дърво на годината 2020.Инициативата

...
От утре започва международният конкурс Европейско дърво на годината 2020.Инициативата
Коментари Харесай

Избираме европейско дърво на 2020 г.

От на следващия ден стартира интернационалният конкурс " Европейско дърво на годината 2020 ".

Инициативата се организира към този момент 10 години, като в актуалното издание се включват 16 страни - Белгия, България, Англия, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватска и Чехия.

" Европейско дърво на годината " протича посредством онлайн гласоподаване, в което всеки може да се включи и да поддържа дърветата, чиито истории са го впечатлили най-силно. За задачата е належащо да избере две от тях, след което да удостовери гласа си посредством връзка, изпратена на електронната му поща, с цел да бъде той зачетен. Гласуването ще продължи от 1 до 29 февруари на www.treeoftheyear.org. През последната седмица броят на получените гласове ще бъде прикрит, с цел да се резервира в загадка спечелилият до деня на награждаването.

Сред кандидатите за европейския приз са Самотната топола в калмикските степи на Русия; Дървото на вещицата в Холандия; рядката и скъпа скоруша край с. Узовска Паница (Словакия); Алертонският дъб в парк " Калдерстоунс " в Ливърпул и други. Всички те са обичани и значими за локалните общности дървета.

В конкуренцията през тази година представителят на България е вековният дъб, възходящ в центъра на великотърновското Ново село. Той завоюва националния конкурс " Дърво с корен 2019 ", проведен от фондация " ЕкоОбщност ".

500-годишното дърво е безмълвен очевидец на основаването на селото в скатовете на Балкана на място, където в миналото е съществувала гъста дъбова гора и блата. То пази историята на Ново село от построяването му през 1750 година до през днешния ден.

Резултатите от състезанието и спечелилият в него ще бъдат оповестени публично на церемонията по награждаване, която ще се организира на 17 март в Европейския парламент в Брюксел. Дървото, което събере най-вече гласове, ще стане притежател на тазгодишната купа " Европейско дърво на годината ", а на номиниращия ще бъде връчена истинска дървена статуетка, която по традиция се предава от миналогодишния на сегашния отличник. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР