От утре Естония официално поема председателството на Съвета на Европейския

...
От утре Естония официално поема председателството на Съвета на Европейския
Коментари Харесай

От утре Естония официално поема председателството на Съвета на ЕС

От на следващия ден Естония публично поема председателството на Съвета на Европейския съюз. Мотото по време на 6-те месеца ще бъде „ баланс посредством обединение”.

Снощи събитието беше маркирано с концерт в остаряла електроцентрала в столицата Талин в наличието на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и този на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер. Те похвалиха страната, която трябваше да реалокира председателството с шест месеца по-рано, откакто предходната година Англия реши да напусне Европейски Съюз.

„ Естонското държавно управление е чудесно квалифицирано. Министър-председателят знае какво е Европа. Нямаме причина да се съмняваме, че това ще бъде сполучливо председателство”, показа Юнкер.

Брекзит няма да бъде определящ за нашето председателство, само че около този развой всички схванаха, че да обвиняваш Брюксел излиза скъпо, разяснява президентът на Естония Керси Калюлайд. Тя дефинира като огромен приоритет за Естония укрепването на Шенген и добави, че страната не се опасява от Русия, поради участието си в НАТО.

„ Имаме доста да научим от Естония, изключително по въпроса за цифровизацията”, разяснява още Жан-Клод Юнкер.

Страната стартира първите опити в електронизирането на живота през 90-те години на предишния век, а през днешния ден е водеща мощ в тази посока и е подготвена да споделя опита си. Естонците разполагат с „ правото да дават отговор единствено веднъж”. Според него властта няма право да им задава наново въпрос, на който към този момент са дали отговор като да вземем за пример какъв е имейлът им или къде живеят.

96% от естонците през днешния ден подават данъчните си заявления онлайн. Гражданите имат право да попълнят данните и на хартия, само че компаниите могат да поддържат връзка с администрацията единствено по електронен път. Като резултат от това Естония има най-хубава данъчна събираемост в света и 50 пъти по-добра полиция, сочат данни на естонското министерство на стопанската система.

В страната 85% от учебните заведения са електронизирани, а от преди повече от десетилетие са въведени електронни здравни картони.

Естония е първата страна в света, която през 2005 година вкарва електронното гласоподаване, налично от 116 страни, което прави изборите с 2,5 пъти по-евтини.

Сред дребното услуги, недостъпни онлайн, са сключването на брак и изповядването на имотна договорка. Те обаче са изключени от електронното ръководство от съображения за сигурност.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР