От утре - 8 юни на територията на половин Испания

...
От утре - 8 юни на територията на половин Испания
Коментари Харесай

В Испания разхлабват мерките и за коридите

От на следващия ден - 8 юни на територията на половин Испания към този момент ще могат да се организират кориди, само че при изискване, че се съблюдават строгите противоепидемиологични ограничения. Те плануват до една трета заемане на зрителските места навън, като публиката не би трябвало да надвишава 400 души. По-конкретно мярката визира Андалусия, Арагон, Канарските острови, Галисия и Страната на баските.

Преди издаването на тази заповед, която планува порти да отворят и нощните питейни заведения, и нощните заведения, огромната алтернатива бе дали провеждането на коридите няма да донесе единствено загуби на уредниците. Има ли смисъл биковете да бъдат извеждани на арената или стопански е по-изгодно да бъдат качвани на камионите за кланиците? Докато се обсъждаха двете благоприятни условия, надвиха гласовете, които опазиха тезата, че за бика, отглеждан при специфични условия поради особеното си предопределение, е доста по-достойно да почине на арената, в сравнение с в кланицата. От друга страна се акцентираше на разбирането, че коридата съставлява изключително взаимоотношение сред бик, тореадор и аудитория, поради което имаше сериозна опозиция против организирането на корида без аудитория и излъчването й по малкия екран.

Ето за какво в Андалусия, да вземем за пример, държавното управление на испанската самостоятелна област разгласи, че ще понижи административната финансова тежест за коридата и ще внесе промени в регламента за осъществяване на битки с бикове. Това бяха някои от значимите консенсусни точки, до които се стигна след видеосреща сред представителя на държавното управление Елиас Бендодо и представители на фермите, в които се отглеждат бикове, на тореадорите и на уредниците на коридите. Бендодо разгласи, че се работи за понижаване на таксите за осъществяване на битките с бикове, планувани в съответния закон, както и за преразглеждане на някои нормативни условия – за улеснение на организирането им. С тази цел секретариатът по вътрешните работи и обществените изяви (secretaría general de Interior y Espectáculos Públicos) приготви нов Андалуски правилник за бикоборството взаимно със Съвета по въпросите на бикоборството в Андалусия (Consejo de Asuntos Taurinos de Andalucía).

Тази мярка идва без значение от обстоятелството, че още през ноември 2019 година бе признат нов правилник за тези прояви. При него бяха отстранени някои ненужни документи и процедури, а също така бе понижен и броят на ветеринарите за понижаване разноските на уредниците на коридите. Във връзка с новите условия, подбудени от Covid-19, държавното управление възнамерява ново структуриране на коридите, което би ги направило по-изгодни стопански, по-гъвкави и по-лесни за осъществяване – по този начин, както желаят хората от сектора. Ще бъдат ангажирани и други ведомства, с цел да се съживят празниците на коридата по арените и на по-малките общини.

Елиас Бендодо е показал, че държавното управление в Андалусия отделя на животновъдите, отглеждащи бикове за корида, също толкоз внимание, колкото и на останалите в бранша – овцевъди, говедовъди. За тях са планувани помощи в размер на 40 милиона евро.

Освен това по предложение на държавното управление деянията за ХХVІ среща на завършващите школите по бикоборство в Андалусия стартират да се организират при закрити порти, като се съблюдават откритите санитарни правила. Те ще бъдат излъчени по районната телевизия Canal Sur, която към този момент контракти излъчването на деветте спортни кръга на тореадорите и финала в Утрера.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР