От утре (15 март) в продължение на седмица - до

...
От утре (15 март) в продължение на седмица - до
Коментари Харесай

До 23-и март събират помощи за неделните ни училища в Украйна

От на следващия ден (15 март) в продължение на седмица - до 23 март, Министерството на образованието и науката, със съдействието на Българския червен кръст, стартира дарителска акция по учебните заведения.

Учениците ще събират помощи за своите връстници в българските неделни учебни заведения в Украйна. По данни на МОН в Украйна работят 63 неделни учебни заведения, които от началото на годината са били посещавани от над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

В рамките на доброволческата самодейността „ Деца оказват помощ на деца “ ще се събират дълготрайни хранителни артикули, хигиенични материали, фенерчета, артикули от първа нужда, раници и други училищен принадлежности. Списъкът, който може да видите, е направен от самите неделни учебни заведения.

От пресцентъра на МОН прецизират, че даренията ще се съхраняват на подобаващи места в учебните заведения, защото няколко дни след края на акцията - на 24 и 25 март 2022 година те ще се предават в районните центрове на БЧК в страната. После пакетите ще бъдат превозени от БЧК до границата на Украйна и признати от локалния Червен кръст.

В Украйна пакетите ще бъдат разпределяни сред нуждаещите се от 12 организации на българи. Те са декларирали подготвеност пред МОН да провеждат личен превоз и да раздадат продуктите на децата и фамилиите им.

Това не е първата поддръжка за българските учебни заведения в Украйна. От началото на годината те са получили от МОН близо 1.8 млн. лева, само че с тези средства се покриват заплатите на към 400 учители и се закупуват учебници, образователни пособия и електронни просветителни запаси по български език и литература, история и география на България.

Междувременно стана ясно, че украинци - търсещи или получили към този момент интернационална протекция, са подали 91 заявки, с които желаят децата им да продължат образованието си в България. От тях 78 са заявки за записване в учебно заведение, а 13 – в детска градина. 

Най-много са искащите да се образоват в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). Децата и младежите, които желаят да учат в страната ни, са на друга възраст – от 3 до 17 години. В повече от половината области – 16, към момента няма нито едно подадено заявление.

От МОН са основали предварителна организация за подаване на документи, с цел да могат учениците да влязат в класните стаи, незабавно като получат формален статут в България и се откри здравният им статус.

Справка на Регионалните ръководства на страната (РУО) демонстрира, че учебните заведения в страната разполагат с близо 65 000 свободни места, които могат да се запълнят с украински възпитаници. Най-много са незаетите места във Варна, Велико Търново и Бургас. В детските градини свободните позиции са близо 14 000. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София – град. В столицата свободните места са главно в крайните квартали – „ Обеля “, „ Надежда “, „ Кремиковци “ и селата Мърчаево и Владая.

От районните структури на МОН  оповестяват, че във всички области има задоволително учители по български език, които биха могли да поемат спомагателни часове по български език.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР