От утре - 13 март, стартира национална гореща линия на

...
От утре - 13 март, стартира национална гореща линия на
Коментари Харесай

Брифинг в МС: 69735 са влезлите до момента в България граждани от Украйна

От на следващия ден - 13 март, започва национална гореща линия на украински.

69735 са влезлите досега в България жители от Украйна, от тях останали у нас са 33516, като една трета от останалите са деца, заяви вицепремиерът Калина Константинова, предава Българска национална телевизия.

Това, което ни се случва в България и Европа, се случва за първи път в историята на Европейски Съюз, за първи път се задейства Директивата за краткотрайна протекция във всички страни членки, изясни вицепремиерът.

60 000 души са минали през страната единствено за две седмици и тази невиждана обстановка води нуждата от редица нови решения, акцентира вицепремиерът.

40 лв. е сумата дневно за емигрант, която ще се дава на хотелиерите у нас, посочи тя.

Нашият предходен опит не е използван изцяло в новата обстановка, изясни полковник Валери Рачев, консултант към кабинета на премиера, някогашен дипломат в Ирак и специалист по сигурност.

Хората влизат безвизово, те имат независимост на придвижване 90 дни, могат да отиват в други страни на Европейски Съюз и моделите на държавни институции не са използвани, изясни той. Тоест, имаме предизвикването да сменим съвсем целия модел за краткотрайна протекция.

Създадена е организация на три нива.

12 рейса на МО работят непрестанно, работи се и с частни рейсове, които да поемат нараснал трафик на граничните пунктове и третото равнище е напредването сред общините.

Системата за настаняване е на база частни хотели, има и подготвеност за настаняване в държавни институции. Идеологията на частните хотели е тяхната база да се поддържа цялостна, посочи полк. Рачев.

Можем да активизираме към 40 000 кревати първоначално единствено за хотелската база. По-голямата част от хората си идват непосредствено с решения за настаняване, добави той.

На регионално и общинско ниво би трябвало да бъде мобилизиран целият локален потенциал и доброволчески организации - там се вземат решение действителните проблеми, с цел да не се постанова да се вземат решение с разтягане на палатки и тел. Така че, мобилизацията на локално ниво е почнала, изясни полк. Рачев. Изготвихме модел на център за подкрепяне на идващи въз основата на положителни практики, добави той.

Проблемите са сложни, счита полк. Рачев. По данни на граничните органи, съвсем 80% от влизащите у нас са декларирали подготвеност незабавно да стартират работа. Трябва обаче да се откри решение при обезпечаване на претовареност, да се откри да вземем за пример детска градина за децата на тези хора.

Ако ние създадем условия да се помогне на хората, значи сме си изпълнили ролята, приключи проф. Рачев.

България е изправена пред невиждана обстановка, съобщи от своя страна Красимира Величкова, която координира организацията сред държавните институции и НПО-тата.

От първия ден на рецесията ние сме в непрекъсната връзка с гражданските организации на терен, срещали сме се няколко пъти и работим за това да ни оказват помощ бързо и експедитивно да създадем уредбата, която ни е нужна, изясни Величкова.

От на следващия ден - 13 март, започва национална гореща линия на украински, разчитаме на всички медии да разпространяват и уеб страницата, и горещата линия. В този уебсайт са качени всички начинания на цивилен организации, които оказват помощ, добави тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР