От утре, 1 юли, НЗОК въвежда електронната рецептурна книжка. Хартиените

...
От утре, 1 юли, НЗОК въвежда електронната рецептурна книжка. Хартиените
Коментари Харесай

Електронната рецептурна книжка влиза в сила от 1 юли

От на следващия ден, 1 юли, НЗОК вкарва електронната рецептурна брошура. Хартиените еквиваленти на документа ще важат за към този момент изписани медикаменти и към момента годни хартиени рецептурни бланки.

Вече не е належащо да се попълня рецептурната брошура при разпределяне по издадени електронни наставления. Лекарят няма да попълня нищо във към този момент издадени хартиени рецептурни книжки при издаване на електронни наставления.

РЗОК към този момент няма да издава хартиени рецептурни книжки и да заверява нови диагнози в такива книжки.

Общопрактикуващите лекари ще би трябвало да основават виртуални електронни рецептурни книжки на хронично болните си пациенти и ще попълнят в тях нови диагнози, като ще уведомяват НЗОК за това през софтуера си.

Пациентът няма да се постанова да посещава РЗОК затова. Информацията по към този момент издадените хартиени рецептурни книжки ще бъде налична онлайн за медицинските експерти (магистър-фармацевти и лекари) през техните софтуери автоматизирано, заяви bTV.

До 15 юли тази година пациентите са длъжни да показват старите си рецептурни книжки в аптеката при приемане на медикаментите си, с цел да може фармацевтът да се ориентира какво, по кое време и в какъв размер е било последното разпределяне, ако софтуерът на аптеката към момента няма достъп до електронните рецептурни книжки.

Същото важи и при посещаване при персоналния доктор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР