От утре – 1 януари, се повишават изискваните възраст и

...
От утре – 1 януари, се повишават изискваните възраст и
Коментари Харесай

Вдигат възрастта и стажа за пенсиониране

От на следващия ден – 1 януари, се покачват изискваните възраст и стаж за придобиване право на пенсия за стаж и възраст.

Още през 2015 година бе призната схемата, по която нарастват възрастта и стажът за пенсиониране и за двата пола. Целта – дамите и мъжете при трета категория труд да се пенсионират на една и съща възраст 65 години. Това ще е реалност през 2037 година, като в това време годишно нараства и условия стаж, до момента в който доближи 37 години за дами и 40 за мъжете.

За 2023 година възрастта се усилва с 2 месеца за дамите и с 1 месец за мъжете.

Жените би трябвало да имат към този момент навършена възраст от 62 години, кръгло, а за мъжете се изискват 64 години и 6 месеца. Необходим е положен застрахователен стаж от 36 години и 4 месеца за дамите, а за мъжете – 39 години и 4 месеца. Така наречената пенсия при повърхностен застрахователен стаж, т.е. когато лицето няма задоволително стаж, само че е задоволително да има минимум 15 години автентичен застрахователен стаж, той би трябвало да е навършил възраст от 67 години. Тук би трябвало да отбележим, че 67 години е пределната възраст за придобиването на това право на пенсия и тя няма да нараства повече през идващите години, разяснява по БНР Любомира Язаджиева – шеф Дирекция „ Пенсии “ в Националният застрахователен институт  (НОИ) .

През 2023 година се резервира и правото на ранно пенсиониране до една година преди навършване на естествената възраст при съществуване на условия стаж.

Може да се употребява от дамите навършили възраст 61 години при стаж 36 години и 4 месеца, както и мъжете на възраст 63 години и 6 месеца с разполагаем стаж от 39 години и 4 месеца. Напомням, че тази пенсия се отпуска пожизнено с понижение от 0,4% за всеки месец недостигащ на лицето до общата пенсионна възраст, сподели Язаджиева.

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР