От Уелс до Шотландия, през Северна Ирландия, проповядваният от Борис

...
От Уелс до Шотландия, през Северна Ирландия, проповядваният от Борис
Коментари Харесай

"Брекзит на всяка цена" поставя на изпитание единството на Великобритания

От Уелс до Шотландия, през Северна Ирландия, проповядваният от Борис Джонсън краен вид на Брекзит слага на тестване единството на Англия, както установи самият министър председател по време на обиколка, белязана от враждебни реакции.

Консервативният водач, който наследи поста от Тереза Мей на 24 юли, посети в събота Северна Англия, преди да продължи към другите три провинции, съставящи Англия: Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

С каква цел? Да се опита да получи поддръжка за тактиката за излизане от Европейски Съюз, която планува Брекзит непременно на 31 октомври, в това число на цената на овакантяване без съглашение с Брюксел, сюжет, който е синоним на връщане към митническите формалности и тормози икономическите среди.

Но концепцията беше и да се изпрати обръщение за единение в страна, разграничена надълбоко от извършения на 23 юни 2016 година референдум за напускането на Европейски Съюз, който изостри районните несъгласия и в някои случаи ускори чувството за опълчване против централните управляващи в Лондон.

" Беше изцяло предвидимо, че изключително твърдият Брекзит ще окаже голямо въздействие върху единството (на Великобритания) ", акцентира Джон Спрингфорд от центъра за разбори Център за европейска промяна. За същото свидетелстват и дюдюканията на шотландските сепаратисти, които съпътстваха визитата в понеделник на Борис Джонсън в Единбург, столица на английската провинция Шотландия.

Сепаратистите са стимулирани

В Шотландия Брекзит се употребява с неприятна известност повече от на всички места другаде: през 2016 година 62 на 100 от шотландците гласоподаваха за оставане в Европейски Съюз. А за сепаратистите напускането на Европейски Съюз е съображение за организирането на нов референдум за независимостта, която през 2014 година беше отхвърлена с 55 на 100.

" Те евентуално считат Брекзит за най-хубавата си опция да реализират прогрес към независимостта ", акцентира Дейвид Шийлс от центъра за разбори " Оупън Юроп ".

" Ако (Борис Джонсън) успее да наложи Брекзит без съглашение, вероятността Шотландия да си тръгне е надалеч по-голяма ", прибавя Джон Спрингфорд.

Пламенен последовател на самостоятелна Шотландия, шотландският първи министър Никола Стърджън се надява да провежда през 2020 година ново допитване за независимостта на провинцията - в случай че Борис Джонсън го позволи, което на този стадий наподобява мощно необикновено. И при положение, че в последна сметка шотландците гласоподават за самостоятелност, Единбург въпреки всичко ще би трябвало да кандидатства за приемане в Европейски Съюз, което е дълъг и комплициран развой.

" Руска рулетка "

Проблемите в Северна Ирландия, която Джонсън посети в сряда, са разнообразни и имат исторически корени.

Окървавена в продължение на три десетилетия от принуждение сред републиканските националисти (католици) и лоялните (към английската корона - бел. р.) юнионисти (протестанти), районът се притеснява, че напускането без съглашение може да докара до основаването на физическа граница със прилежащата република Ирландия, която е членка на Европейски Съюз. Ако не и до възобновление на насилието, на което беше комплициран край през 1998 година със съглашението от Разпети петък.

" Брекзит повдигна фундаментални въпроси за това до каква степен е подходящо и трайно разделянето на нашия остров ", предизвести Мери Лу Макдоналд, водач на ирландската Републиканска партия " Шин Фейн ", която се бори от десетилетия за повторното сливане на Ирландия.

Но, също като в Шотландия, сепаратистите се сблъскват със усложнения, като евентуалната принуда на Дъблин да покрива годишния бюджетен недостиг от към 10 милиарда лири (11 милиарда евро) на Северна Ирландия.

Уелските овцевъди се тормозят от следствията от Брекзит без съглашение и се притесняват, че техният експорт към клуба на 27-те страни от Европейски Съюз ще пострада съществено. " Спрете да играете на съветска
рулетка със бранша ", съобщи пред Борис Джонсън представителят на Националната асоциация на овцевъдите Хелън Робъртс.

Според Дейвид Шийлс Брекзит ще докара, по всяка възможност, до " интервал на заплаха за единството на Англия ". Но евентуалният безпорядък от Брекзит без съглашение може да докара и до " спешна конюнктура ", който може да охлади сепаратистките желания, в Шотландия или другаде. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (635)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР