От тях безработните са 233 хил. лица 719 хиляди българи

...
От тях безработните са 233 хил. лица 719 хиляди българи
Коментари Харесай

719 хиляди българи са без здравни осигуровки

От тях безработните са 233 хиляди лица

719 хиляди българи са здравно неосигурени към края на 2017 година, съобщи БГНЕС. Още през 2014 година е направен разбор за здравно неосигурените лица в България от дирекция " Управление на риска " при Национална агенция за приходите. През 2017 година е осъществена цялостна оценка на настоящите характерности и на резултата от отнасяне на оценения риск " Недеклариране и невнасяне на здравни вноски от задължените лица в България ". Съгласно тази оценка българските жители, които подлежат на наложително здравно обезпечаване в страната, само че не са здравно обезпечени към края на 2017 година, са почти 719 хиляди лица. Това декларира здравният министър Кирил Ананиев в отговор на запитване на депутата от Българска социалистическа партия Лало Кирилов за броя на здравнонеосигурените лица.

Българските жители, които са жители и на друга страна (с двойно поданство, едното от които е българско) и обитават в чужбина повече от 183 дни в календарната година, не подлежат на наложително здравно обезпечаване. Също по този начин, не са наложително обезпечени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лицата, които според разпоредбите за съгласуваност на системите за обществена сигурност, подлежат на здравно обезпечаване в друга държава-членка. Това най-общо са лица, които обитават и/или работят в други страни от Европейския съюз, в това число членовете на техните фамилии, прецизира здравният министър.

Броят на здравно неосигурените лица, които подлежат на наложително здравно обезпечаване в страната, е избран като от броя на българските жители с непрекъсната адресна регистрация на територията на Република България по данни на Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " - 8 387 хиляди лица, е изваден: броят на българските жители в трудоспособна възраст, пребиваващи в чужбина. Броят на тези лица е изчислен на 1 475 хиляди лица въз основа на резултатите от извършено през месец юли 2017 година социологическо изследване - национално представително проучване в 1350 семейства в България, и е верифициран с приблизителните оценки на други външни институции; броят на здравно обезпечените лица - общо 6 193 хиляди лица, в това число обезпечени от Държавния бюджет лица - 2 735 хиляди лица, и обезпечени на друго съображение - 3 458 хиляди лица.

От 719-те хиляди неосигурени лица безработните са 233 хиляди лица, включително лица без право на обезщетение, които не са обезпечени от фонд " Безработица " - 159 хиляди лица; лицата, получаващи обезщетение от фонд " Безработица " за избран интервал от време, които дължат здравни вноски за своя сметка през останалия интервал на годината, са 74 хиляди лица; задграничните лица, придобили българско поданство - бежанци, които не са обезпечавани от шеф или от бюджета, са 10 хиляди лица; лицата, завършващи междинното си обучение - за месеците до започване на трудова активност или следване във висше образователно заведение, са 6 хиляди лица; самоосигуряващите се лица, които за годината са заявили както приходите си, по този начин и отговорностите си за здравни вноски, само че към момента не са ги погасили - 57 хиляди лица; лицата, които за годината са заявили приходите си, само че не са заявили и не са заплатили дължимите от тях здравни вноски - 22 хиляди лица; други здравно неосигурени лица - 393 хиляди, приключва отговорът на министъра.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР