От тях 110 000 са в чужбина. Данните са на

...
От тях 110 000 са в чужбина. Данните са на
Коментари Харесай

​Над 530 000 българи тръгват на път за коледните и новогодишните празници

От тях 110 000 са в чужбина. Данните са на Института за разбори и прогнози в туризма. Кои са желаните дестинации у нас и по света, какъв брой ще ни костват и правилно ли е, че доста от известните ни курорти изпреварват по цени част от европейските - ревизира Зоя Велинова.


По-голяма част от българите, които ще са отвън дома - към 420 000 ще пътуват в страната, на отмора или при родственици. Очакванията са 90 хиляди да свържат коледните с новогодишните празници. Най-предпочитани са зимните и спа курорти.



Близо 110 000 българи ще отидат в чужбина. Най-предпочитаните дестинации и тази година са Гърция, Македония, Сърбия и Румъния. Все повече фамилии избират страни от Централна и Западна Европа.



Много търсени се оказват и екзотични дестинации като Аржентина, Уругвай и Чили. Все по-атрактивна в последно време става Албания.



По-скъпи ли ще са празниците у нас или в чужбина - съгласно Института за оценки и разбори в туризма - изрично не.
Доц. Румен Драганов - шеф на Институт за оценки и разбори в туризма: Толкова на ниска цена, колкото в България може да коства почивката, на никое място другаде по света не можем да реализираме такава конкурентна цена. При сравними артикули, колкото коства у нас, в чужбина е двойна цената. Например, това, което е във Велинград най-хубавото, и отидете в Швайцария в най-хубавото, то ще ви коства двойно.
В България най - скъпите предложения се продават най - рано. Това са предложения от 3000 - 3500 лв.. за апартамент в първокласен, петзвезден хотел за двама.



Колко ще похарчим за пътуванията по Коледа и Нова година? У нас - приблизително по 316 лв. на човек, а в чужбина - 530.

Очакваме и 145 000 чужденци, най-много от Гърция, Македония, Сърбия и Румъния.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР