От Тутракан потегля 39-ят национален поход По пътя на четата

...
От Тутракан потегля 39-ят национален поход По пътя на четата
Коментари Харесай

Започва 39-ят поход По пътя на четата на Таньо войвода

От Тутракан потегля 39-ят народен поход " По пътя на четата на Таньо челник " с присъединяване на туристи, възпитаници, младежи и потомци на войводата и четниците.

Организиран от Културно-просветно сдружение “Родно Лудогорие ”, походът ще се организира под патронажа на президента на Републиката Румен Радев и с поддръжката на музеите и общините на Силистра, Исперих, Разград, Попово и съдействието на Министерството на образованието и науката.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо челник (Таньо Стоянов Куртев), минават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е основаната по концепция на самия Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети имат обща цел и сходна орис. Бойният път на четата на Таньо Войвода продължава 11 дни, минава около 28 селища и през три сражения. Таньо челник умира на Керчан хълм край село Априлово и след неговата гибел четата е разрушена.

Тази година целия 220-километров път на четата през Елията, Лудогорието и Поломието ще преминат 350 възпитаници от цялата страна, както и доста туристи и наследници на войводата и четниците. За 1-2 дни към главната колона на похода ще се причисляват още към 1500 участници. Около 30 000 души по традиция се включват като посрещачи на колоната в 28-те обитаеми места, през които минава походът. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР