От Централната избирателна комисия (ЦИК) публикуваха покана за проучване за

...
От Централната избирателна комисия (ЦИК) публикуваха покана за проучване за
Коментари Харесай

От ЦИК проучват условията за закупуване на 12 500 устройства за машинно гласуване

От Централната изборна комисия (ЦИК) разгласиха покана за изследване за закупуване на не по-малко от 12 500 профилирани устройства за машинно гласоподаване, оповестиха от ЦИК.

Поканата е за "пазарно изследване, разбор и консултиране по смисъла на член 44 от Закон за обществените поръчки, за установяване на планирана цена за произвеждане, закупуване, наемане - дълготрайно или краткосрочно (еднократно) и доставка в страната на не по-малко от 12 500 профилирани устройства за машинно гласоподаване ".

От ЦИК желаят да бъде показана оферта и за логистично обезпечаване на профилираните устройства до секционните изборни комисии в страната и чужбина, гаранционно и извънгаранционно обслужване, поддръжка, образование на личен състав за работа и обслужване на устройствата за производство на избори.

Целта на публичната поръчка е да изследва всички участници на пазара, които създават и доставят устройства за машинно гласоподаване.

Фокусът на изследователския интерес е цената, на която може да бъде обезпечена опция за гласоподаване с устройства за машинно гласоподаване за всички български жители, считано от началото на 2019 година. Следва да бъдат подложени на разбор всички аспекти на казуса: цена на самите устройства, софтуерно и техническо обезпечаване, предпазване, превозване и поддръжка на устройствата.

В плана би трябвало да има и относителен разбор на преимуществата и минусите на другите пазарни тактики: за произвеждане, закупуване, наемане - дълготрайно или краткосрочно (еднократно) и доставка в страната на профилирани устройства за машинно гласоподаване.

Прогнозната стойност и размер на поръчката е до 12 500 (дванадесет хиляди и петстотин) лв. без Данък добавена стойност, а срокът за осъществяване на контракта - не повече от 2 месеца, считано от датата на сключване на контракта.

Условията и реда за подаване на офертите, условията към участниците, както и техническата спецификация са в детайли разказани в документите за възлагане на публичната поръчка, която е оповестена в профила на купувача на интернет страницата на ЦИК.

Припомняме, преди предварителните парламентарни избори на 26 март 2017 година стана ясно, че от ЦИК заделят най-вече 15 млн. за машинно гласоподаване. От ЦИК оповестиха социална поръчка за машините за изборите на 26 март. Решението за откриването на процедурата бе оповестено късно в петък на уеб страницата на комисията - на 10 февруари 2017 година

ЦИК бе принудена да разгласи поръчката, откакто Върховният административен съд (ВАС) я задължи да обезпечи машинно гласоподаване във всички изборни секции, а не както в началото бе планувано единствено в 500.

Министърът на финансите преди няколко дни акцентира, че са длъжни да обезпечат пари за машинното гласоподаване.

На 2 февруари стана ясно, че избраните 30 млн. за този избор няма да стигнат за машинно гласоподаване. Тогава представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова разгласи, че към момента няма проект сметка какъв брой пари ще трябват за машинен избор. Не можело да пуснат социална поръчка преди Указа на президента за датата на предварителния избор.

Ден по-рано от Нова република разясниха, че при машинното гласоподаване няма изгубване на гласове. Тогава - на 1 февруари 2017 година, Върховен административен съд разпореди машинно гласоподаване на всички места.

Дни по-късно - на 5 февруари 2017 година ЦИК разгласи, че машинно гласоподаване ще има.

На 25 февруари 2017 година стана ясно, че няма да има машинно гласоподаване.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР