От три дни антибиотиците и лекарствата за диабет се изписват

...
От три дни антибиотиците и лекарствата за диабет се изписват
Коментари Харесай

„Като суши с риба и суши с краставица“: От 40 000 издадени електронни рецепти са изпълнени 800

От три дни антибиотиците и медикаментите за диабет се изписват единствено на електронна рецепта, а от втория ден към този момент приказваме за неодобрение и пациенти, които остават без лекуване. Какъв е казусът и има ли решение?

„ За цялата година са издадени 40 000 електронни предписания. Не че Българският лекарски съюз и лекарите имат нещо срещу електронизацията опазването на здравето. Имат срещу метода, по който се случват нещата. От тези 40 000 електронни предписания, издадени за годината – до момента в който се вкара наложителното изискване, са изпълнени 800. Това би трябвало да те замисли, че има някакъв проблем. А в този миг те стават наложителни “. Това разяснява в „ Тази заран “ доктор Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и общопрактикуващ доктор.

Те вършат това с обяснението, че предписаният медикамент липсва, настояват от БЛС

„ След това за два дни са издадени 26 000 електронни предписания, за 12 000 от тях постъпва противоположна информация в системата. Какво се случва с останалите 14 000 електронни предписания, зад които стоят действителни пациенти – няма отговор “, уточни още тя.

„ Странното е, че антибиотици, за които не сме имали противоположна връзка, че липсват и сме работили с тях предходната седмица, от понеделник внезапно изчезнаха от аптеките “, разяснява доктор Николова.

„ Така се стига до една тежка замяна, аз 18 години съм учила по какъв начин да церя хората, познавам моите пациенти от 30 години. И в един миг цялата ми експертиза в един миг се замита и се споделя „ Ние ще дадем това, което има “, сподели още експертът по отношение на генеричните медикаменти, които се дават в аптеките.

„ Има два разновидността. Или до този миг се е правило тъкмо това нещо – замяна, без да се осведоми лекаря и пациента. То е като суши с риба и суши с краставица – все е суши. То като химична формула може да е едно и също, но към една формула, като се постави един спомагателен водороден йон, ще ви трансформира от Шакира в Шварценегер, тъй като има основни разлики. В момента в цялата система всичко се взема решение с вълшебния трик „ генерична подмяна “, разяснява доктор Гергана Николова.

Хартиените наставления за тези две групи остават годни до приключването им

Според Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки, лекарите не са наясно какво има и какво няма на пазара.

„ Преди се предписваха антибиотици и антидиабетни медикаменти с име на продукта и доза, а в този момент се прави с кодове – съответен артикул. Обвиненията, че фармацевтите пробват да продават по-скъпи медикаменти, са нелепости. БЛС сега е неосведомен и хвърля безпочвени обвинявания. Когато разбере каква е истината, ще се постанова да се извинява “,  посочи още той.

„ В момента липсват към 425 медикаменти, издавани по лекарско наставление. И то липсват на всички места “, заяви Костов.

„ На мен персонално ми се наложи да закупя лекарство в понеделник за моя брачен партньор, само че за други трима пациенти това беше невероятно, тъй като им беше казано, че това лекарство от 15 дни го няма в аптечната мрежа “, разяснява доктор Гергана Николова.

Дигитализирането отстрани опцията за приемане на лекарства с наркотични субстанции с подправен документ

" Как попаднах в аптеката, в която го има? ", запита още тя, като разясни, че не става въпрос за връзки. Лекарят добави още, че постоянно от съответно лекарство в аптеките има от опаковките с повече таблетки, а не от тези с по-малко, които също съществуват.

" Да не трансформираме българския пациент в екскурзиант ", прикани доктор Николова.

Според Николай Костов електронната рецепта електронната рецепта способства за акумулиране на данни в пациентското досие и е от изгода на първо място за лекаря. По думите му тя дава опция и да се вършат изследвания в България.

" Българските лекари предписват медикаменти, които не съществуват, в опаковки, които не съществуват. Мисля, че лекарите ще се приспособяват, смяната за тях е огромна ", сподели още Николай Костов.

Д-р Гергана Николова уточни, че изписва медикаменти, които са вписани в приложение, спуснато от министерството.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР