От този грандиозен съветски проект са останали само огромни изоставени

...
От този грандиозен съветски проект са останали само огромни изоставени
Коментари Харесай

Как съветите планират да създадат море край Москва

От този величествен руски план са останали единствено големи изоставени здания, високи повече от девет етажа.

В средата на 1970-те руските управляващи вземат решение да основат цяло море южно от столицата. Лидерите на Съюз на съветските социалистически републики не са полудели – „море“ е публично название на огромен воден контейнер, който би трябвало да се появи в региона на подмосковския град Подолск.

С повърхност от над 830 хектара с потенциал 47 млн. куб. м вода, „Подолското море“ би трябвало да реши казуса със снабдяването с прясна вода на южните региони на бързо развиващия се мегаполис. Освен това простриращата се на 60 км брегова линия може да се трансформира в зона за отдих на милиони московчани. Тук, на устроените плажове, те ще се усещат удобно да плуват и да си вършат слънчеви бани.  Николай Малишев/ТАСС

Одобреният през 1975 година проект за застрояване планува основаване на каскада от три хидровъзела при сливането на реките Мока и Пахра, което да обезпечи устойчиво водно равнище на голяма територия. Височината на язовира надвишава 21 метра.

Жителите от околните обитаеми места стартират интензивно да се заселват в Подолск. В същото време управляващите постановат възбрана за преселване на територията на бъдещото водохранилище и за каквото и да било застрояване.

След изсичането на горите стартира построяването на хидровъзелите, което продължава съвсем през задачите 1980-те години. До края на десетилетието обаче е приключена единствено една четвърт от плануваната работа.

Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и последвалата продължителна икономическа рецесия поставят завършек на грандиозното строителство. Сега измежду изоставените големи бетонни структури се срещат единствено вятърът и инцидентни туристи.

Днес към този момент няма потребност от възобновяване на плана за Подолското море. Съвременните водопречиствателни системи разрешават дейно и цялостно доставяне на столицата на Русия с прясна вода от Волга и река Москва, даже и с непрекъснато растящото население на града.

създател: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР