От TikTok са наясно, че директорът на Meta Марк Зукърбърг

...
От TikTok са наясно, че директорът на Meta Марк Зукърбърг
Коментари Харесай

TikTok vs. Facebook: Кой кого копира?

От TikTok са наясно, че шефът на Meta Марк Зукърбърг преработва приложенията на Фейсбук и Instagram, тъй че да наподобяват на така наречен " ленти " (Reels), известна услуга с къси видеа. Но TikTok няма интерес да имитира Фейсбук. " Фейсбук е обществена платформа. Те са построили всичките си логаритми въз основа на обществената графика. Това е тяхната съществена подготвеност, само че не и нашата ", съобщи пред CNBC Блейк Чандли, президент по световните бизнес решения на TikTok.

Чандли, който прекара 12 години във Фейсбук, преди да се причисли към TikTok през 2019 година, изясни, че някогашният му шеф евентуално ще има неприятности, в случай че се опита да копира TikTok. А и в последна сметка копираният " артикул " предложи по-нискокачествено потребителско преживяване. Компанията Фейсбук пусна Instagram Reels през 2020 година, а предходната година придвижи услугата и в главното си приложение във Фейсбук. " Ние сме платформа за развлечение. Разликата е забележителна ", изясни Чандли.

От друга страна пък шефът на приложението Фейсбук Том Алисън съобщи за The Verge, че TikTok от ден на ден краде дял от най-голямата обществена мрежа в света. Фейсбук възнамерява да наподобява повече като TikTok, като дава повече наличие, без значение дали е споделено от другари. " Това, което не сме възприели, е какъв брой обществен може да бъде този формат ", уточни Алисън.

И представянето на Фейсбук го удостоверява. Цената на акциите на Meta е спаднала с 52% тази година, което е по-ниско от спада общия софтуерен показател Nasdaq, изгубил 32%. По-рано през годината самият Зукърбърг призна конкурентния напън от TikTok. " Затова фокусът върху Reels е толкоз значим в дълготраен проект ", съобщи той.

TikTok е благосъстоятелност на частната китайската ByteDance. Чандли подечрта, че историята не е на страната на Зукърбърг и напомни опита на Гугъл да измести Фейсбук. " Спомняте си, когато Гугъл създаваше Google+? Във Фейсбук имахме военни стаи тогава. Всички се притесняваха ", изясни той.

И без значение какъв брой пари вложи Гугъл в устрема си за обществена мрежа, той не можеше да се конкурира с Фейсбук, трансформирал се в място за хората да се свързват с другари и да споделят фотоси и актуализации. " Стана ясно, че цената на Гугъл е търсенето, а Фейсбук е добър в обществените мрежи ", изясни Чандли. Според него същото се случва и в този момент, в TikTok в действителност са положителни в това, с което се занимават и показват културни трендове и друго прекарване. " Фейсбук не могат да реализират това, в случай че не се отдалечат от обществените си полезности, което не мисля, че ще създадат ", съобщи Чандли.

От страна на Фейсбук обаче няма коментар.

Чандли съобщи, че изпитва почитание към Зукърбърг и вижда Фейсбук и Гугъл като мощна конкуренция, само че означи, че TikTok има доста съперници по целия свят, в това число компании в електронната търговия и предаването онлайн.

Той изясни, че не е забелязал закъснение на рекламните доходи в TikTok, макар обявеното от компании като Snap, че приходите от реклами са наранени поради инфлацията и опасността от криза. Акциите на Snap изгубиха съвсем 3/4 от цената си тази година. " Чух, че ще има закъснение на рекламния пазар, някъде с 2-6%, само че не сме го забелязали ", съобщи Блейк Чандли.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР