От тази седмица повече екипи извършват проверки около съдовете за

...
От тази седмица повече екипи извършват проверки около съдовете за
Коментари Харесай

Община Варна засили проверките около съдовете за разделно събиране на отпадъци

От тази седмица повече екипи правят инспекции към съдовете за разделно събиране на боклуци. Целта е да се реализиране по-чиста и естетична среда за жителите на Варна и обезпечаване на условия за дейно действие на построената система за разделно събиране на боклуци от опаковки. Контролът ще се реализира както върху физически, по този начин и върху юридически лица.

Припомняме, че на територията на община Варна действа система за разделно събиране на боклуци от опаковки чрез двуконтейнерен модел. Изпълнител е организацията по оползотворяване на боклуци от опаковки „ Еко Партнърс България “ АД. Системата е предопределена само за разделно събиране на боклуци от опаковки от семействата.

За да не се позволява образуване на микросметища с боклуци от опаковки на публичната територия, следва всяко домакинство да употребява съдовете за разделно събиране на боклуци по предопределение. Цветните контейнери са направени по метод, улесняващ потреблението им и недопускащ нерегламентирано изваждане на боклуци. Обемните боклуци от опаковки следва авансово да бъдат с понижен размер – сгънати, компактирани, намачкани или нарязани и сложени в отвора на съда, а не до него или към него, показват от дирекция „ Екология и запазване на околната среда “ към Община Варна.

От отрасловата дирекция показват, че на съображение Наредбата за ръководство на отпадъците на територията на община Варна, се не разрешава:

-изхвърлянето на нечисти боклуци от опаковки в съдовете за разделно събиране;

-смесването на разделно събрани боклуци от опаковки с други боклуци по метод, объркващ последващото им рециклиране;

-изхвърлянето на боклуци от опаковки в съдовете за разбъркан битов отпадък;

-изхвърлянето на боклуци от опаковки отвън съдовете за разделно събиране, даже когато са обемни;

-изваждането на боклуци от съдовете за разделното им събиране.

За всяко открито нарушаване на посочените забрани е планувана санкция в размер от 300 до 1000 лева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР