От тази нощ влезе в сила забраната за внос на

...
От тази нощ влезе в сила забраната за внос на
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли олиото? От тази нощ вносът от Украйна е под забрана

От тази нощ влезе в действие възбраната за импорт на редица украински артикули, измежду които са и зърнените култури, оповестява Нова телевизия. 

Целта е отбрана на родните производители, чиято продукция залежава в хранилища. Решението на служебния кабинет е за възбрана от 24 април до края на юни. Възможно е, обаче, тази възбрана да остане в действие единствено един ден, тъй като на следващия ден на съвещание се събира съветът на Eвропейския съюз по земеделие. Брюксел към този момент предложи на наложилите такива забрани да се откажат, против общоевропейско решение за прекъсване на вноса и нов пакет от ограничения за подкрепяне. 

Междувременно производители на олио предизвестиха, че такава възбрана, на по-евтина суровина, ще докара до повишаване на крайния артикул. От земеделското министерство са безапелационни, че няма учредения за това.

Пред Българска национална телевизия пък Георги Койнов, който е финансов шеф на едно от най-големите предприятия за произвеждане на сурово слънчогледово масло, сподели, че възбраната за импорт на украинско зърно е в ущърб главно на преработвателите на слънчоглед. Мощностите в България неведнъж надвишават това, което страната създава в границите на една стопанска година, изясни той.

" Индустрията има потребност от този импорт, с цел да може да уплътни този потенциал, в който са вложени стотици милиони евро през последните 10 години. България има опция за преправка на до 3,5 млн. тона слънчоглед на годишна база за произвеждане на слънчогледово олио. В допълнение има опция за преправка до 700 000 тона за произвеждане на белена ядка. България е максимален експортьор на белена ядка в света ", акцентира Койнов.

Допълни, че при годишна продукция от към 2 млн. тона на година, промишлеността може да се оправи с още към 2 млн. тона импорт.

Койнов предизвести, че има риск за банкрути в сектора.

" В предходната стопанска година, която е почнала на 1 септември 2021 година и е траяла до 31 август 2022 година България е произвела слънчоглед близо 2 млн. тона. В същото време е бил осъществен импорт на още 1,4 млн. тона. Индустрията е преработила 3,15 тона в границите на предходната стопанска година ", съобщи Конов, като сподели, че тези стойности не са пречели на българските производители да осъществят продукцията си.

Според Георги Койнов вносът на слънчоглед до април 2023 година е на половина по отношение на миналата стопанска година, а преработката е паднала до 1,4 млн. тона. Като причина Койнов уточни решение на производителите да задържат продукцията си в очакване на по-високи цени.

По думите му няма разлика в цената на слънчогледа, внасян от Украйна, и този, създаден в България.

" Цената на слънчогледа е интернационална, диктува се от цените на слъногледовото олио и шрот. Няма други фактори ", съобщи Георги Койнов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР